Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE week 18

Begin vorige week was Duitse bloemkool stuk duurder

Duitse en Nederlandse aanvoer van bloemkool domineerden. Op korte afstand volgden Italiaanse, Belgische en Spaanse aanbiedingen. Dure Franse producten hadden volgens BLE slechts een aanvullend karakter. Het aanbod was beperkt, in sommige gevallen zelfs aanzienlijk. Tussen de winterbloemkool, die vanwege het milde en vochtige klimaat vroeg werd geoogst, en de zomerteelten is een kloof ontstaan. Sterk gestegen inkoopprijzen waren het gevolg: al aan het begin van de week moesten klanten aanzienlijk dieper in de buidel tasten en ook na de feestdag klommen de prijzen verder omhoog. Sommige handelaren trokken zich terug uit de verkoop omdat ze niet aan de eisen wilden voldoen. Naast de hoge vraag kon een duidelijke terughoudendheid om te kopen niet worden ontkend. Zelfs vanaf donderdag bleven de prijzen stijgen, met bedragen tot € 30 per doos van 6 stuks. De kwaliteit van de Duitse producten was niet altijd overtuigend: de koppen waren te klein, de kleur was te zwak en de stevigheid werd bekritiseerd. In deze gevallen waren de producten vooral interessant voor de horeca.

Hier vindt u het volledige markt- en prijsrapport

Appelen
Duitse partijen domineerden nog steeds de markt, maar hun belang was, net als dat van de Italiaanse en Franse producten, enigszins afgenomen. Aanvoer uit Nederland, Polen en België vulden het Europese aanbod aan. De import uit overzeese gebieden is toegenomen.

Peren
De Zuid-Afrikaanse import domineerde: Abate Fetel stond aan de leiding, gevolgd door Packham's Triumph. Trout en Cape Rose/Cheeky volgden, Rosemarie en Williams Christ maakten de aanvoer uit Zuid-Afrika compleet. Chili en Argentinië waren voornamelijk betrokken bij de marketing met Abate Fetel.

Druiven
Zuid-Afrikaanse aanvoer domineerde duidelijk, maar hun presentie was beperkt in lijn met het seizoen. Import uit Chili en India vulde de handel aan, terwijl het aanbod uit Peru zich bijna volledig uit de markt had teruggetrokken.

Aardbeien
Nederlandse, Duitse en Griekse partijen vormden de basis van het aanbod. Aanvoer uit Spanje, België en Italië vulden de markt aan. De beschikbaarheid nam merkbaar toe. Dienovereenkomstig neigden de prijzen vaak naar beneden. Anderzijds intensiveerde het mooie weer en de feestdag de interesse.

Citroenen
Een rustige afzet kenmerkte de week. Spaanse aanvoer in de vorm van Primofiori en Verna van hogere kwaliteit bleven de toon zetten. Turkse Lama en Enterdonato maakten het plaatje compleet. De prijzen bleven over het algemeen stabiel.

Bananen
Over het algemeen waren vraag en aanbod voldoende in evenwicht. Handelaren hoefden hun prijzen dan ook zelden aan te passen. De Hamburg Marathon had de afzetmogelijkheden in de Hanzestad verbeterd.

Sla
Voor ijsbergsla ging het Spaanse seizoen de rechte lijn in: de beschikbaarheid werd blijkbaar krapper, wat een directe invloed had op de prijzen. Bij de bonte sla domineerde het Duitse product vrijwel zonder concurrentie, met alleen een paar grotere Italiaanse partijen in Berlijn en München.

Komkommer
Het assortiment komkommers bestond uit Nederlandse, Belgische en Duitse aanvoer. Het aanbod was weliswaar uitgebreid, maar voldeed niet altijd om volledig aan de vraag te voldoen. In deze gevallen stegen de prijzen.

Tomaten
Nederlandse en Belgische tomaten overheersten, Spaanse en Italiaanse volgden qua belang. Voordelige Marokkaanse en dure Duitse aanvoer rondde het assortiment af. Als gevolg van de gestegen temperaturen was ook de afzet iets verbeterd.

Paprika
Nederlandse aanvoer domineerde en won nogmaals aan belang. Turkse import volgde naast de Belgische. Het Spaanse seizoen nadert zijn einde, wat te zien was aan de afnemende kwaliteit en het verminderde aanbod. Enkele Duitse partijen waren relatief duur, maar nog steeds gewild bij klanten.

Asperges
Het belang van de overheersende Duitse partijen was opnieuw toegenomen. Import speelde op zijn best een ondergeschikte rol. Hoewel er meer volume beschikbaar was dan de week ervoor, was het niet altijd mogelijk om aan de vraag te voldoen, die ook aanzienlijk was toegenomen.

Voor meer informatie:
www.bmel-statistik.de

Publicatiedatum: