Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
11 september 2024

Internationale blauwe bessenseminar in Tanger

Hoewel de blauwe bessenteelt in Marokko laat van de grond kwam en met bescheiden exportvolumes van start ging, heeft de sector volgens Blueberries Consulting een explosieve groei doorgemaakt en geniet ze op de internationale markt ondertussen veel erkenning dankzij nieuwe rassen, de toepassing van technologie en substraatteelt.

"Het Marokkaanse blauwe bessenareaal neemt nog steeds toe in verschillende regio's en de kwaliteit van de teelt is aan een opmars bezig, wat leidt tot een toename van de opbrengst. Bovendien is het gewas zeer winstgevend, want door de grote vraag halen Marokkaanse blauwe bessen prijzen die boven het internationale gemiddelde liggen."

Internationale bijeenkomst
"Het 23e Internationale Blauwe Bessenseminar op 11 september in het Hotel Royal Tulip City Center in Tanger zal niet alleen een steun zijn voor Marokkaanse telers en ondernemers, maar ook een kans voor de gehele sector om het hoge niveau van teeltbeheer in Marokko te leren kennen."


Verantwoordelijken van de Marokkaanse Vereniging van Zachtfruittelers, leden van de Kamer van Koophandel van Agadir en de directeur en projectmanager van Blueberries Consulting

Doelstellingen van de blauwe bessensector
"Het blauwe bessenareaal in Marokko is het voorbije seizoen met ruim 1.000 hectare toegenomen tot 5.300 hectare. Het doel van de sector is om op korte termijn 6.000 hectare te bereiken en om de komende jaren ruim 100.000 ton te exporteren, wat getuigt van de vastberadenheid van de Marokkaanse sector om een grote speler te worden op de internationale markt."

"Tanger is een van de regio's die de economische groei van Marokko in de komende jaren zal leiden. Vandaag de dag draagt de regio bijna 10% bij aan het totale BBP van het land, maar vanwege het constante groeipercentage wordt verwacht dat dit cijfer snel zal toenemen."


23e Internationale Blauwe Bessenseminar Marokko 2023

Gunstige voorwaarden
"In Marokko is het mogelijk om 10 maanden per jaar blauwe bessen te telen. In de gebieden waar het niet koud is, in de vlaktes of dicht bij zee, kan er geoogst worden van september tot en met april of mei. Het ambitieuze doel van de Marokkaanse sector is evenwel om jaarrond product beschikbaar te hebben."

"Marokko is een poort naar Europa, Afrika en Azië. Het land heeft veel vrijhandelsovereenkomsten voor export naar Europa, de VS, Turkije, Arabische landen, Noord-Afrikaanse landen zoals Egypte en Tunesië, en andere Afrikaanse landen. Het kan per vrachtwagen exporteren naar Europa, maar het beschikt ook over luchttransport vanuit Casablanca en een haveninfrastructuur in Tanger."

"Op de Marokkaanse percelen zijn vrijwel alle nieuwe rassen te vinden, waar ze geteeld worden met verschillende beheersystemen en technologieën. Naast de bevoorrechte geografische ligging die het mogelijk maakt om binnen vier dagen Europa en binnen zes dagen Rusland te bereiken, kan de Marokkaanse sector rekenen op permanente steun van de overheid voor onder meer financiering, infrastructuurprojecten en marktopening. Bovendien zijn de teeltkosten beheersbaar, is het technische niveau van de telers hoog en zijn er veel jonge en ervaren arbeidskrachten voorhanden."


Wil je deel uitmaken van de jaarlijkse bijeenkomst van de Mediterrane Zachtruittelers?
Sponsormogelijkheden beschikbaar.

Voor meer informatie:
Blueberries Consulting
Tel/WhatsApp: +56 9 3469 3871
[email protected]
www.blueberriesconsulting.com

Publicatiedatum: