Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vakcentrum en vakbonden verbolgen over dispensatie in cao van websupers

Eind februari bepaalde de rechter dat e-commercebedrijven als Picnic, Flink en Getir zich aan de supermarkt-cao dienen te houden. Deze rechtszaak ging over een cao die al was afgelopen. Woensdag 1 mei maakte minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdelijk een uitzondering voor de websupers voor de huidige cao, die nog loopt tot 1 juli. Winkeliersvereniging Vakcentrum en de vakbonden FNV en CNV zijn daar verbolgen over, zo schrijft FD.

De minister verleent de e-commercebedrijven twee maanden dispensatie, omdat partijen met elkaar in gesprek zijn om het cao-probleem op te lossen. Daarvoor zou een bemiddelaar zijn aangesteld. Het Vakcentrum stelt echter nooit voor mediation te zijn uitgenodigd. Ook is bij de organisatie niets bekend over de aanstelling van een bemiddelaar. Samen met CNV en FNV heeft het Vakcentrum een brief gestuurd naar de minister waarin ze haar vragen om de beschikking weer in te trekken. Gebeurt dat niet, dan ondernemen ze mogelijk juridische stappen.

Al jaren strijden websuper Picnic en flitsbezorgers over de cao met de traditionele supermarkten. Zij vinden dat ze niet onder deze cao vallen, omdat het werk bij hen wezenlijk anders zou zijn dan bij supermarkten. Een groot deel van hun personeel is bezig met sorteren, inpakken en bezorgen van boodschappen en bijvoorbeeld niet met vakkenvullen of boodschappen afrekenen. Daardoor zouden ze een ander uurloon moeten kunnen hanteren dan supermarkten. De rechter zag dat echter anders.

Lees hier het volledige artikel van FD (€)

Publicatiedatum: