Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Benny Cuypers, BelOrta:

"Het lijkt alsof het aspergeseizoen nog volledig op gang moet komen, ondanks dat het eind april is"

Tholen - Het blijft zeer wisselvallig in de asperges momenteel. Waar deze tijd in Vlaanderen vaak gekenmerkt wordt door de aardbeien en asperges, laten de laatste het vooralsnog een beetje afweten. Dit vertelt Benny Cuypers van BelOrta. "De afgelopen twee weken kregen we weer wat meer aanbod binnen en deze week is het weer minder. Het blijft heel wisselvallig", zo legt hij uit.

"De oorzaak ligt hier vooral in het feit dat het koud is en blijft, waardoor de productie er nog niet helemaal door komt. De periodes met grotere volumes schakelen daarom snel met momenten van beperkt aanbod. Aan de andere kant is de consumptie met dit weer ook niet optimaal. Men eet het toch als het wat warmer is met een zonnetje, dus dit zal eerst moeten gebeuren voor er naar de asperges gegrepen wordt. Het lijkt eigenlijk alsof het aspergeseizoen nog volledig op gang moet komen, ondanks dat het eind april is."

Angst dat de grote volumes straks samen op de markt terecht zullen komen als de zon zich laat zien, heeft de handelaar niet. "Het hangt uiteindelijk allemaal van de weersomstandigheden af, maar ik denk dat we ook niet echt in een productief jaar zitten. De maand april heeft niet de temperaturen gegeven die we gehoopt hadden en de misgelopen productie als gevolg daarvan zullen we niet meer krijgen. Veel velden hebben er lang nat bij gelegen en een aantal velden zijn waarschijnlijk helemaal niet opgemaakt, dus het zal ons verwonderen als we toch nog een groot productiejaar krijgen. Het totale aanbod ligt lager dan andere jaren."

"Toch blijft er deze periode altijd wel een bepaalde vraag, omdat men toch wel weet dat het de tijd van het jaar is. Het zorgt ervoor dat de prijzen nog wel aan de hoge kant liggen", gaat Benny verder. "Kwalitatief zijn ze ook dik in orde, dus we krijgen nog wel vraag uit binnen- en buitenland. Dat hangt af van de maatsortering. De kleinere sortering blijft in het binnenland, maar de grotere (+22 en +28) zijn voor zowel Belgiƫ, als met name Duitsland en Frankrijk."

Vruchtgroenten moet nog op gang komen
Naast de asperges zijn ook de Belgische vruchtgroenten weer volop van start gegaan, maar ook hier lijkt het weer nog een beetje spelbreker te zijn. "Sinds deze week zijn we voor het eerst gestart met de grotere volumes rode en gele paprika's. Daarnaast zijn we ook met komkommers, aubergines en tomaten goed bezig."

"Toch zien we hier dat de temperaturen ze echt nog parten spelen. Bij de komkommers zijn de prijzen bijvoorbeeld wat matig, doordat met de lage temperaturen de consumptie wat tegenvalt. Eenzelfde situatie zien we eigenlijk bij de andere voorjaarsgroenten. Daarnaast is er nog altijd wat concurrentie uit Spanje en Marokko, waardoor het soms dringen op de markt is. Dat zal volgende week wel langzaamaan af gaan nemen, waardoor er meer en meer ruimte voor Belgisch aanbod komt. Het seizoen is nog lang, dus we verwachten dat de verkoop hier nog wel zal aantrekken in de komende maanden."

Voor meer informatie:
Benny Cuypers
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
B-2860 Sint-Katelijne-Waver, Belgiƫ
Tel.: +32 (0)15 55 11 11
[email protected]
www.belorta.be