Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hans Liekens, Sekoya:

“Frankrijk en België nog onontgonnen terrein voor Sekoya-bessen”

Tholen – Met een vijftal blauwe bessenrassen dekt het Sekoya® -programma inmiddels wereldwijd de teelt in 18 landen op een areaal van 10.000 hectare in de zero- en low chill-teelten enerzijds en de mid- en high chill anderzijds. "We willen nog graag een ras in het late low chill-segment introduceren voor de teelt in onder meer het noorden van Marokko en Huelva voor deze periode van het jaar. Daarmee zijn we verzekerd van 52 weken per jaar Sekoya-bessen van consistente kwaliteit. Volgende week gaan we naar de selecties kijken en dan zal de laatste introductie niet meer lang op zich laten wachten", vertelt Value Chain & Retail Manager Hans Liekens.


Hans Liekens en Anja Grueterich van Sekoya

En de behoefte aan een consistente kwaliteit is volgens de Belg, die eerder voor Hessing en Chiquita werkte, groot. "Afgelopen week nog kocht ik een bak Spaanse blauwe bessen in de supermarkt. Daar betaal je serieus geld voor, maar ik moest de helft weggooien. Dat is in mijn ogen anno 2024 onacceptabel. Er is genoeg kwaliteitsfruit beschikbaar om de consument te voorzien. De markt zou veel sneller kunnen groeien als we de markt met z'n allen van kwalitatief goed en consistent fruit zouden voorzien." Dat zien ook de supermarkten volgens de Value Chain en Retail Manager steeds meer in. "In navolging van het Verenigd Koninkrijk werken steeds meer Europese supermarkten met positieve en negatieve lijsten van de rassen die ze wel en niet willen verkopen. Dat gaat wel forse impact hebben op de markt."

Het Spaanse en Marokkaanse seizoen is volgens Hans goed verlopen. "Je ziet dat er in Spanje naast de teelt in Huelva ook steeds meer Sekoya-bessen in andere regio's zoals Valencia en La Mancha worden geplant. De koudere nachten daar zijn in feite ideaal voor de blauwe bessen en daarmee verschuift ook de oogstperiode, zodat de seizoenen steeds meer naadloos op elkaar aansluiten. Voorheen hadden we nog meer pieken in de aanvoer en hadden we na het Spaanse seizoen vaak een wat rustigere periode, maar nu kunnen we naadloos overschakelen op de Servische bessen. Ook in Marokko zagen we veel tevreden gezichten en hadden de telers dit seizoen een prima kwaliteit fruit."

No-brainer
Met de rassen Sekoya Crunch, Grande en Fiesta maakt Sekoya zich weer op voor het high chill-seizoen dat pakweg loopt van begin juli tot september. "Dit betreft feitelijk alle bessen in de lijn boven Parijs en dus van Nederland tot het Verenigd Koninkrijk, Oekraïne en Roemenië, maar ook in Chili worden deze high chill-rassen geteeld. Met name voor de teelt in Frankrijk en zijn thuisland België is Sekoya nog op zoek naar telers voor het rassenprogramma. "Ik was bijna van plan om ze zelf te gaan telen, maar het lijkt wel een onontgonnen plek om blauwe bessen van hoogwaardige kwaliteit te telen. Onze rassen zijn in Oregon ontwikkeld en daar is het klimaat gelijk aan Frankrijk en België. Je hoeft de rassen eigenlijk niet eens te testen. Het hele plaatje is een no-brainer. De consumenten zijn er, maar nu de telers nog", vertelt Hans.

Robuuste rassen
"Naast alle voordelen van de stevigheid, het grote formaat, de smaak, uitstraling en houdbaarheid van de Sekoya-bessen blijken ze ook nog eens robuuster tegen extreme weersomstandigheden, of dit nu gaat om droogte of regen. Zo gaf onze Peruaanse telers aan dat hij ondanks de uitdagingen met El Niño zo'n 30% schade had geleden, terwijl de schade van de oude rassen boven de 50% lag. Ook in de Zuid-Afrikaanse Kaap bleek de Sekoya-Pop afgelopen seizoen de vele regen veel beter te doorstaan", vertelt Hans. "Hieruit blijkt hoe hoogdringend de introductie van de nieuwe rassen is. Wat de high chill-teeltgebieden betreft, is de teelt zelfs dringender aan rassenvervanging toe. Meer en meer supermarkten zetten oude rassen op de negatieve lijst wegens te zacht en te snel rot of beschimmeld en mogen dus niet meer in de supermarkt belanden."

"Wij werken hard aan category management om de toepassingen van blauwe bessen nog meer te categoriseren. Denk aan een aparte categorie voor het ontbijt, voor het snacken en voor het biologische assortiment. Dat hebben ze bij producten als tomaten, wortelen en aardappelen veel beter voor elkaar. We hebben dus veel werk aan de winkel om de consument te helpen om de juiste bes voor het juiste eetmoment aan te bieden!"

Voor meer informatie:
Hans Liekens
Sekoya
Tel: +32 477 531 529
[email protected]
www.sekoyafruit.com