Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Paco Gómez van Agroejido (Spanje):

"Uiterlijk volgende week start watermeloenenexport"

Op de veilingen van Almería weerspiegelen de huidige prijzen het seizoenseinde van de kasgroenten. "Er worden nog heel wat paprika's, het belangrijkste product van Agroejido, geveild, maar dat heeft te maken met de vertraging in de aanplant in de herfst. Het seizoen duurt daarom twee weken langer dan normaal", legt Paco Gómez uit. "Toch merken we aan de prijzen dat het einde met rasse schreden nadert. Ze dalen voor bijna alle variëteiten. Ook de kwaliteit, die goed is geweest gedurende het hele seizoen, is nu iets minder. Het weer is tevens een factor die de prijzen onder druk stelt, want met de langere dagen en de warmte zijn lentegewassen zoals courgette of aubergine productiever."

"Bovendien is de oogst ook in andere teeltgebieden al begonnen, Murcia voorop", benadrukt Paco.

"Na zeer goede prijzen boven de euro te hebben behaald, moesten ook de korte komkommers het eind vorige week stellen met noteringen tussen de 24 en 39 cent per kilo. Ook courgette gaf met prijzen tussen de 55 en 67 cent per kilo terrein prijs."

"Graffiti-aubergines behielden vorige week dan weer een hoog prijsniveau van tussen de €1,20 en €1,68 per kilo, maar voor zwarte aubergine werd slechts tussen de 25 en 45 cent betaald."

"Bepaalde paprikasoorten halen betere prijzen dan andere. Gele blokpaprika's, waarvan er nauwelijks nog over zijn, sloten vorige week af op 74 cent per kilo. De rode haalden noteringen van tussen de 70 en 97 cent, maar de groene van de nieuwe aanplant deden het aanzienlijk beter met €1,18-1,55 per kilo. Hetzelfde gebeurde met de Lamuyo's: de rode bewoog tussen €1,30 en €0,97, terwijl voor de groene van de nieuwe aanplant tussen de €1,63 en €1,51 werd betaald. De laatste jaren zijn er steeds meer telers die inzetten op nieuwe aanplanten in de lente omdat de verkoopprijzen veel beter zijn."

"Puntpaprika's behaalden vorige week een prijsniveau van tussen de €0,85 en €1,17 per kilo. De Palermo paprika, die nu zeer schaars is, werd voor een prijs van ruim €2,50 per kilo verhandeld."

Ondertussen is de binnenlandse markt de grootste afnemer van de eerste meloenen en watermeloenen. Maar dat geldt niet voor alle maten.

"Vooral de maten 2 en 3 worden in Spanje geconsumeerd. Vorige week haalden ze een prijsniveau van tussen €0,70 en €1,00 per kilo. Watermeloenen van middelgrote tot kleine maten werden verhandeld voor €0,50-0,60 per kilo."

"Die kleinere maten zijn normaal gesproken voor de export bestemd, maar de meeste Europese landen lijken op dit moment nog steeds programma's te hebben met leveranciers van overzee."

"Op dit moment is er een tekort aan watermeloenen van grote maten. Alles wat er is, wordt tegen een goede prijs verkocht", vervolgt hij. "Er is een zeker overschot aan middelgrote en kleine maten, wat te maken heeft met de teeltomstandigheden in dit seizoensbegin, met koudere temperaturen en minder zonlicht. Toch zal deze week of volgende week begonnen worden met de export naar Europa. Op dat moment zullen ook de kleinere maten hogere prijzen beginnen te halen."

Voor meer informatie:
Agroejido
C/ La Parra 53
El Ejido (Almería) – Spanje
Tel: +34 950 489 105
[email protected]
www.agroejido.com

Publicatiedatum: