Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bert-Jan Ruissen (SGP):

"Zoveel mogelijk productie moet plaats vinden waar de omstandigheden het meest geschikt zijn"

In aanloop naar de verkiezingen voor het nieuwe Europees Parlement op 6 juni 2024 gaat Erik van Lith van GroentenFruit Huis in gesprek met kandidaten die meedoen aan de Europese Parlementsverkiezingen. Aan het woord is Bert-Jan Ruissen, nummer 1 van de SGP.

Bert-Jan Ruissen is Europarlementslid en lijsttrekker van SGP. Hij woont in Krimpen a/d IJssel, is getrouwd en heeft vier kinderen en 1 kleinkind. Hij is geboren in Reimerswaal (Zeeland), studeerde in Wageningen en werkte als landbouw-beleidsmedewerker bij het SGP-Europarlement en het ministerie van LNV en was fractievoorzitter van de SGP in Krimpen a/d IJssel.

Wat is uw visie op de Europese Unie?
"We zien zeker de meerwaarde van de Europese Unie. Europese samenwerking heeft welvaart, vrede en stabiliteit in dit deel van de wereld gebracht. Nederland heeft als handelsland baat bij een sterke interne markt. De SGP vindt het een probleem dat de EU aan het doorslaan is. Een voorbeeld daarvan is het verbod op het verpakken van groenten en fruit tot 1,5 kg, omdat dat ondanks alle goede intenties leidt tot meer voedselverspilling."

Hoe kijkt u aan tegen de groente- en fruitsector?
"De groente- en fruitsector is een sector waar we enorm trots op mogen zijn. De ondernemers leveren een prachtig, mooi, gezond product, ook internationaal en is zeer goed georganiseerd. Ook de handel en logistiek moeten we daarbij koesteren. De groente- en fruitbedrijven in Nederland zijn zeer sterk in een hoge productie per hectare en met een footprint die ontzettend goed scoort ten opzichte van andere landen."

Wat heeft u bereikt en/of wilt u bereiken in het Europees Parlement?
"De afgelopen jaren was ik nauw betrokken bij de totstandkoming van het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid. Zo hebben we meer duidelijkheid en zekerheid kunnen bieden aan producentenorganisaties. Voor de groente- en fruitsector loopt het weer! Daarnaast heeft de SGP zich ingezet voor beter kwekersrecht, door goed te luisteren naar de sector. Beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen is een belangrijk punt om de komende jaren aan te werken."

Hoe zou u de ondersteuning en bevordering van duurzame praktijken in de groente- en fruitsector binnen het Europees Parlement willen aanpakken?
"Het beleid moet anders. De EU moet geen regels opleggen, maar meer inzetten op het stimuleren van duurzame innovatie. Geef tuinders maar de handvatten en schrap belemmerende regels en wetten. De oplossing zit niet in meer subsidies, maar meer ruimte voor ondernemerschap."

Hoe ziet u de rol van de Europese Unie in het bevorderen van eerlijke handelspraktijken, zowel binnen Europa als in internationale handelsrelaties?
"De Europese Unie vervult een hele belangrijke rol in het sluiten van handelsakkoorden. Het belang voor de groente- en fruitsector hierin is heel erg groot: import en export zijn een belangrijke ontwikkeling. Uitgangspunt moet zijn dat zoveel mogelijk productie plaatsvindt waar de omstandigheden het meest geschikt zijn. Daarbij moeten we ook oog blijven houden voor een gelijk speelveld. Dat kan door onder andere kritisch te blijven op controles die zouden kunnen leiden tot protectionisme van eigen nationale producten. We moeten vrije handel zoveel mogelijk bevorderen. We zien onze rol daarin als waakhond!"

Bron: GroentenFruit Huis

Publicatiedatum: