Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
H. Ehmann Fruchthandel op de Großmarkt Hamburg:

"Iedereen is momenteel op zoek naar vliegmango's"

De exotenmarkt laat momenteel een gemengd beeld zien: terwijl de afzet van avocado's na Pasen genormaliseerd lijkt te zijn, wordt de huidige mangomarkt gekenmerkt door acute tekorten en dienovereenkomstig hoge prijzen, meldt Pedram Pandijeh, inkoper en verkoper bij H. Ehmann Fruchthandel, gevestigd op de Großmarkt in Hamburg.

Avocadomarkt lijkt te normaliseren
Peruaanse Hass-avocado's domineren momenteel op de Hamburger groothandelsmarkt. De prijzen liggen op €20 per colli voor de sortering 16/18. "Kort voor Pasen was er een tekort, wat de prijzen navenant omhoog dreef. Dit heeft zich in de afgelopen twee weken weer wat genormaliseerd. Over het algemeen was de avocadomarkt in het eerste kwartaal overwegend schaars en duur", vertelt Pandijeh, die onder andere handelt in producten uit Marokko, Israël en Chili. Ongeveer 95% van zijn aanbod bestaat uit de Hass-variëteit, aangevuld met kleine volumes Greenskin-avocado's.


Pedram Pandijeh (r) en algemeen directeur Hüseyin Can Olgun bij de verkoopstand in de centrale hal van de groothandelsmarkt

Mango's: Komende verkoopweken worden extreem zwaar
Intussen loopt het Peruaanse mangoseizoen langzaam ten einde. Door de schaarse voorraad zijn de prijzen nu gestegen naar €50 per colli. Pandijeh: "Iedereen is momenteel op zoek naar vliegmango's. Als er een partij aankomt, is deze soms binnen tien minuten uitverkocht. We wachten op de omschakeling naar Mexico, Brazilië, Israël en de Dominicaanse Republiek. Het zal waarschijnlijk nog enkele weken duren voordat er uit deze teeltlanden grotere volumes naar ons komen. De komende drie/vier weken worden dus extreem zwaar, waardoor verdere prijsverhogingen niet uit te sluiten zijn."

Stijgende vraag naar bijzondere fruitexoten
Ehmann heeft zich de afgelopen jaren niet alleen gespecialiseerd in de inkoop en verkoop van mango's en avocado's, maar ook van bijzondere exoten. Momenteel zijn onder andere pitahaya's in alle varianten, mangosteen en granadilla's te vinden op de stand. Pandijeh: "Veel artikelen kunnen we tegenwoordig ook het hele jaar door aanbieden. Nieuw dit jaar is het uit Brazilië afkomstige fruit achacha, dat we sinds eind februari voeren."

De toenemende beschikbaarheid van meloenen en steenfruit uit het noordelijk halfrond heeft volgens Pandijeh slechts een minimale invloed op de exotenhandel. "In plaats daarvan is het vooral het citrus dat nu steeds meer door meloenen en steenfruit worden vervangen. We zien dus geen afname in de vraag naar exoten, maar een onverminderd hoge behoefte. Wat ook helpt, zijn de vrachtkosten in het luchtvrachtsegment, die zich na de pandemie nu op een normaal niveau bevinden", besluit hij.

Voor meer informatie:
Pedram Pandijeh
H. Ehmann Fruchthandels GmbH Nachf.
Groothandelsmarkt Hamburg
Tel: +31 (0)172 141 3355
[email protected]
www.ehmann-frucht.de

Publicatiedatum: