Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
El Gerriko (Spanje)

"We hebben de witte asperge-oogst met twee maanden kunnen vervroegen"

In de Noord-Spaanse regio Navarra is de witte asperge-oogst met enige vertraging van start gegaan in vergelijking met andere jaren. "Dit jaar liet het weer ons niet toe om de grond eerder klaar te maken, maar met de warmte die er is geweest, komen er behoorlijk wat asperges naar boven en de kwaliteit is erg goed", zeggen Nuria en Eduardo Catalán van El Gerriko.

"We zijn begonnen in de paasweek, en hoewel alles afhangt van het weer, denken we tot half mei product beschikbaar te hebben. Dat is iets eerder dan andere aspergebedrijven in Navarra, omdat we ons in het zuiden van de regio bevinden, waar het over het algemeen iets warmer is en de teeltcyclus van de witte asperge eerder afloopt."

El Gerriko, dat Asperges van Navarra met beschermde geografische oorsprong teelt, is een familiebedrijf opgericht door de ouders van Nuria en Eduardo. "We zijn een klein bedrijf dat zich toelegt op directe verkoop. We verkopen uitsluitend onze eigen oogst. Onze ouders waren hun hele leven telers en, zoals iedereen in die tijd brachten ze hun asperge-oogst naar de coöperaties. Maar die betaalden slecht. Het was te veel werk voor zo weinig geld, waardoor ze ruim 30 jaar geleden besloten de asperges rechtstreeks naar de restaurants te brengen."

"In feite waren we tot voor de pandemie bijna volledig gericht op de horeca, maar sinds corona verkopen we ook rechtstreeks aan particulieren", legt Nuria uit.

"We hebben een zeer selectieve klantenkring voor onze asperges van hoge kwaliteit. Bij El Gerriko geven we de voorkeur aan kwaliteit boven kwantiteit, en zodra we de verwachte resultaten bereiken, stoppen we met oogsten om de grond rust te geven. Zo kan ze voldoende herstellen voor het volgende seizoen. Onze klanten vertellen ons dat ze dit verschil in kwaliteit echt merken."

Pioniers in kasteelt in Navarra
"De kwaliteit en reputatie die de asperge van Navarra vandaag de dag geniet, zijn het resultaat van het werk van telers die de asperge op traditionele wijze langs de oevers van de Ebro hebben geteeld met specifieke technieken die van generatie op generatie zijn overgedragen en die in de loop van de tijd zijn geperfectioneerd", lezen we in het Reglement van de BGA Asperges van Navarra. En die verbetering in technieken leidde El Gerriko ertoe om een innovatief teeltmodel in de regio te kiezen, geïmporteerd uit Nederland.

"We hebben ons altijd gewijd aan de traditionele teelt van asperges in de open lucht, maar in 2008 leerde ik een nieuwe kasteelttechniek kennen die in Nederland werd gebruikt om de oogst te vervroegen. We onderzochten hoe we deze hier konden implementeren en na een periode met uitgebreide proeven zijn we erin geslaagd om een maand eerder dan in de buitenteelt te oogsten."

"Toen we zagen dat het teelttechnisch mogelijk was en het ons commerciële voordelen bood, besloten we een nieuwe stap te zetten en de oogst nog verder te vervroegen met het gebruik van verwarming. Dat leverde nog een maand winst op. We waren een van de eerste aspergetelers in heel Navarra die begonnen te telen in kassen en ondertussen komen elk jaar de eerste asperges van Navarra uit onze kas."

Voor meer informatie:
El Gerriko
Tel: +34 627 40 29 64 (Spanje)
[email protected]
www.elgerriko.com

Publicatiedatum: