Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tropicsur

Mogelijk vroeger begin Spaans mangoseizoen

De regen in de paasweek biedt een gunstiger scenario voor het komende mangoseizoen in de Spaanse provincie Málaga, waar de vruchten zich al aan het vormen zijn. De grond heeft water kunnen opnemen en de waterbekkens hebben wat capaciteit gewonnen. Het belangrijke La Viñuela stuwmeer heeft zijn watervoorraad van 8% van de totale capaciteit naar 18,6% zien stijgen.

"Op sommige plaatsen is er tot 200 liter water gevallen. Dat is goed, maar daarmee is de droogte niet van de baan. Maar zes maanden of een jaar geleden stonden we er dus veel slechter voor en deze regens zullen de mango's veerkracht geven om de zomer te doorstaan", zegt Álvaro González van Tropicsur.

"Telers zullen nog steeds naar irrigatieoplossingen moeten zoeken, met watertanks of met geregenereerd water, maar deze regenval zou er wel eens voor kunnen zorgen dat de oogst groter wordt dan die van vorig seizoen, toen we toch wel een dieptepunt hadden bereikt. Hopelijk kan het fruit de telers weer wat winst opleveren en kunnen de pakstations en handelsbedrijven weer werk bieden in de regio. Wij kijken al uit naar het nieuwe seizoen, aangezien we de afgelopen jaren een referentie zijn geworden in de afzet van Spaanse mango's. Het is een fruitsoort waar we graag mee werken."

"Het belangrijkste is nu een goed waterbeheer. Want als het niet meer regent in de lente, is het gegarandeerd wachten tot oktober of november", zegt Álvaro. "De regen in de paasweek is gunstig geweest voor de vruchtzetting en we zien nu al dat de oogst groter zal worden dan die van vorig jaar."

Geen verwijdering van eerste bloei
Mangobomen kunnen twee keer bloeien en een deel van het teeltbeheer in Andalusië is op die bijzondere eigenschap gericht. "In de Axarquía streek wordt de eerste bloei, die plaatsvindt in februari/maart, verwijderd uit vrees voor schade door de kou. Het geoogste fruit komt voornamelijk van de tweede bloei, die plaatsvindt in april/mei en die doorgaans voor de betere maten zorgt", legt Juan Miguel González van Tropicsur uit.

"Vorig jaar werden zoals altijd de bloemen van de eerste bloei verwijderd, in afwachting van de lenteregens. Maar die kwamen niet en de droogte zorgde ervoor dat de bomen bijna geen kans hadden om voor de tweede keer te bloeien. Dat is een van de factoren geweest voor de zeer lage opbrengst van vorig jaar."

"Om een drastisch voorbeeld te geven: een leverancier van ons, die normaal gesproken ongeveer 200-300 ton mango's oogst, plukte vorig jaar slechts 9 ton. Net zoals hij hebben veel andere telers het dit jaar niet aangedurfd om de eerste bloei te verwijderen. En de regen kwam op een zeer goed moment voor het fruit."

"De Spaanse mango kent weinig concurrentie"
Hoewel in Andalusië meerdere rassen worden geteeld, waaronder ook vroege variëteiten in de kas zoals Irwin, begint het overheersende Osteen ras vanaf eind augustus/september op de markten te verschijnen. Door het feit dat er fruit is gezet van de eerste bloei zou het seizoen nu wel eens eerder van start kunnen gaan.

"Het is erg moeilijk om voorspellingen te doen. In de zomer zullen we al een veel betere kijk hebben. In augustus eindigen ook de Afrikaanse seizoenen met Senegal, Ivoorkust of Burkina Faso, terwijl Peru dan nog niet begint. Dat is een interessant moment voor de Spaanse mango. Maar ongeacht of er fruit van andere oorsprong beschikbaar is of niet, de Spaanse mango is zeer gewaardeerd in Europa en wanneer het op de markt komt, vroeg of niet, zal het weinig concurrentie hebben."

Voor meer informatie:
Tropicsur
Camino de Coin, urb. Salmerón s/n (Recinto Tropicsur)
29120 Alhaurín el Grande (Málaga) – Spanje
Tel: +34 951 509 400
[email protected]www.tropicsur.es

Publicatiedatum: