Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bet-El Fruits

Geslaagd druivenseizoen in Zuid-Afrikaanse Trawal

De allerlaatste druiven van het Zuid-Afrikaanse Bet-El Fruits, van het ras Crimson, arriveren deze week in Europa. Daarna is het de beurt aan de eerste rode pitloze druiven uit Chili. "De categorie rode druiven, met en zonder pit, met name Red Globe, haalde in Europa consistente prijzen die we nog niet eerder hadden gezien", zegt Francois Myburgh, marketingdirecteur van Bet-El Fruits.

Last-minute wijzigingen van het VK naar de EU
Gedurende het seizoen werden druiven die oorspronkelijk voor het VK bestemd waren, verplaatst naar continentaal Europa (met extra kosten voor herexport en herverpakking) omdat de prijzen die door de ontvangers in het VK werden geboden gewoonweg niet haalbaar waren.

"Het VK staat onder grote druk. In het verleden konden kopers plannen maken wanneer de markt vol was door hun allianties op het continent. Nu kun je door de Brexit niet zomaar fruit verschuiven zoals in het verleden. We zien de impact nu we de balans van het seizoen opmaken. Hoewel Britse supermarkten nog steeds grote volumes tegen fatsoenlijke prijsniveaus afnemen, kan de groothandel gewoon niet meerdere schepen tegelijk absorberen, zeker niet wanneer het fruit kwaliteitsafwijkingen heeft."

Europa heeft meer opties dan het VK: een sterkere groothandelssector, het hele Oostblok, en zelfs opslagfaciliteiten en pakstations.

Enkele van de laatste schepen kwamen tegelijkertijd aan in weken 11 tot en met 13, wat het verkooptempo vertraagde. "Het fruit kan niet twee of drie weken in een magazijn blijven liggen, totdat de markt aantrekt vanwege opslag en de beperkte houdbaarheid, een gevolg van de regen in late regio's."Regenval teisterde druivenoogst in Hex regio
Afhankelijk van de regio werd het Zuid-Afrikaanse druivenseizoen heel verschillend ervaren: de meeste regio's haalden de vooropgestelde oogstramingen of overtroffen deze zelfs, maar in de Hex River Valley regende het om de zoveel dagen tijdens de oogst, net wanneer het suikergehalte het hoogst is.

"Wij hadden niet veel druiven uit de Hex River Valley. Telers in de Orange River regio zullen je vertellen dat ze een uitstekend seizoen hadden, en een bedrijf als het onze, dat voornamelijk druiven uit de Noordkaap en Trawal betrekt, is het daar ook mee eens. Maar iemand die meer dan 50% fruit betrekt uit de latere regio's, heeft het waarschijnlijk ervaren als een behoorlijk uitdagend seizoen."

"De latere regio's haalden over het algemeen niet hun gebruikelijke uitstekende kwaliteit met een hoog slagingspercentage bij aankomst", zegt Francois. Hij kent het gevoel: dit jaar boden de druivengaarden van Trawal fantastische kwaliteit na een uitdagend seizoen in 2023.

De Hex River Valley, de laatste druivenregio van Zuid-Afrika, heeft veel percelen aangelegd met het Verre Oosten in gedachten: moderne rassen met grote maten. "Ze konden echter de Aziatische markt waarvoor ze zich hadden voorbereid niet bedienen, omdat na de regenval het fruit niet vertrouwd kon worden om het koudeprotocol voor export naar China. De transittijd is ook te lang. Ook dat had effect op de druivenmarkt."

Dat waren de moeilijke beslissingen die dit seizoen genomen moesten worden, merkt hij op. Een andere regio die gewend is om met regen tijdens de oogst te werken (in hun geval niet onverwacht) is Groblersdal-Marble Hall in de provincie Limpopo, de vroegst druivenregio van het land. Vorig jaar hadden telers hier een extreem uitdagend seizoen vanwege de regen, maar dit jaar slaagden de meeste telers erin, merkt Myburgh op, om alle volumes te plukken zonder al te veel regenonderbrekingen, met een goede kwaliteit als resultaat.

Hij merkt op dat de teeltkosten voor druiven in dit gebied met zomerregens belastend worden en dat een aanzienlijk aantal druivenranken is verwijderd. Gelukkig floreert citrus ook in hun klimaat, en in het bijzonder hun mooie en stevige sinaasappelen zijn populair bij kopers uit het Verre en Midden-Oosten die op zoek zijn naar producten met een goede houdbaarheid en mooi voorkomen.

Bet-El Fruits richt zich nu op de export van citrus: ClemenLuz en de allereerste Navels voor de VS en Europa, evenals citroenen. Hij merkt op dat het Midden-Oosten, de primaire markt tijdens het vroege Zuid-Afrikaanse citroenseizoen, weer onder grote druk staat vanwege een overaanbod, zoals elk jaar gebeurt.

Voor meer informatie:
Francois Myburgh
Bet-El Fruits
Tel: +27 21 863 3146 of +27 21 863 3147 (Zuid-Afrika)
[email protected]
https://betelfruits.com/

Publicatiedatum: