Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrikaanse druivenexport +17%

Zuid-Afrika heeft het druivenseizoen 2023/2024 afgesloten met een opbrengst die in lijn lag met de bijgestelde oogstraming. In totaal werden 75,7 mln kartons van 4,5 kilo geïnspecteerd, waarvan uiteindelijk 73,5 mln werden geëxporteerd.

"Het algemene sentiment is dat het een seizoen van gemiste kansen was vanwege logistieke uitdagingen, maar tegelijkertijd vinden de meeste telers het al met al een acceptabel seizoen", stelt AJ Griesel, de vertrekkende CEO van SATI. Er waren logistieke uitdagingen die een gezamenlijke inspanning vereisten van rederijen, logistieke spelers en telers om oplossingen te vinden.

De initiële oogst werd geraamd op 73 mln kartons. Deze raming werd in januari 2024 bijgesteld omdat de Orange River regio een grotere oogst had dan verwacht, met een totaal van 24,2 mln kartons.

In de afgelopen tien jaar heeft de Zuid-Afrikaanse druivensector een groei van 2,7% in inspectievolumes opgetekend. Het seizoen eindigde 2-3 weken eerder dan het vorige vanwege veranderende weerspatronen en regen in de Hex River regio tijdens het middellate seizoen.

Jacques Ferreira, manager Commerciële Zaken bij SATI: "Twee van de dieptepunten waren waarschijnlijk de vertragingen van de MSC Mattina en de Santa Clara. In week 52 ondervond de MSC Mattina, die bijna 500.000 kartons voor Canada en de VS aan boord had, aanzienlijke vertragingen door kraanbreuken bij CTMPT. En in week 2 liep de Santa Clara, die meer dan 4 mln kartons vervoerde, vertraging op en het scheelde niet veel of 600 reefers met fruit moesten worden achtergelaten. Alternatieve havens werden gebruikt om de druk op de haven van Kaapstad te verlichten. Vanuit Port Elizabeth werden 7,8 mln kartons geëxporteerd, wat neerkomt op 10,6% van het totale volume. Ongeveer 7 mln kartons werden op conventionele schepen geladen. Dat is 9,6% van het totale volume."

"De druivenexport nam met 17% toe in vergelijking met vorig seizoen (73,5 mln kartons tegenover 63,9 mln kartons). Het volume van de export dat via de CTCT en MPT ging, daalde met meer dan 5% (833 FEU's), van 56,9 mln kartons vorig seizoen naar 53,9 mln kartons in 2023/24. Tussen week 48 en week 13 namen 14 conventionele schepen deel aan de export."

Van de bekende rassen toonden volgende de meeste groei: Sweetglobe (+28%), Autumncrisp (+20%), Early Sweet (+24%) en Ivory (+128%).

"Als brancheorganisatie heeft SATI een alternatief onderzocht om toekomstige logistieke scenario's te verbeteren, in de vorm van een voorspellend model dat deze week door Transnova Africa wordt geïntroduceerd", besluit Griesel.

Voor meer informatie:
Jacques Ferreira
SATI
Tel: +27 72 641 7881 (Zuid-Afrika)
[email protected]
www.satgi.co.za

Publicatiedatum: