Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geen omzetgroei in 2023, maar Nederlandse exporteurs toch optimistisch over 2024

Ruim 400 exporteurs hebben donderdag 11 april Trends in Export bezocht. In Circa Amsterdam presenteerden evofenedex en Atradius voor de 26e keer de resultaten van hun gelijknamige onderzoek naar actuele trends, knelpunten en verwachtingen van de Nederlandse export. Hieruit kwam een paradoxaal beeld naar voren.
Het paradoxale beeld dat uit de onderzoeksresultaten naar voren komt, begint met de constatering dat exporteurs hun exportomzet in 2023 per saldo niet hebben zien stijgen, terwijl er een omzetstijging van 3 procent verwacht was. Hierdoor komt het groeipercentage uit op nul. Op coronajaar 2020 na, is dit het laagste percentage van de afgelopen tien jaar.

Tegelijkertijd verwachten exporteurs voor dit jaar echter een exportgroei van gemiddeld 7 procent. Dit ligt duidelijk boven de verwachting voor 2023, maar nog wel onder de gemiddelde exportgroeiverwachting van 9 procent over de jaren 2014 tot en met 2022.

Gezond optimisme van ondernemers
Opmerkelijk bij de vrij hoge groeiverwachting van 7 procent is dat het vertrouwen dat exporteurs hebben in het economische klimaat voor het lopende jaar en verder gemiddeld uitkomt op een 6,1. Dit cijfer is gelijk aan dat van 2023, toen het sterk was gedaald ten opzichte van de jaren daarvoor. Ondanks de positieve exportgroeiverwachting voor 2024, is er dus nog geen verbetering zichtbaar in het vertrouwen van de exporteurs in het economische klimaat.

Dat exporteurs hun eigen kansen hoger inschatten dan die van de markt als geheel, is volgens Bart Jan Koopman, algemeen directeur evofenedex, te danken aan het gezonde optimisme van de ondernemers. "Toch lijkt een exportgroei van 7 procent mij buitengewoon optimistisch hoog en tegenstrijdig met het lage vertrouwen."

Kansen in een veranderende markt
Naast de onderzoeksresultaten bood Trends in Export ook dit jaar diverse sprekers en kennissessies, waarin de exporteurs samen met experts op zoek gingen naar de exportkansen van morgen. Veranderingen bieden immers ook kansen. René de Geer van Secrid, dat wereldwijd actief is met zijn in Nederland gemaakte portemonnees, vertelde over ondernemen in crisistijd. Rem Korteweg van Instituut Clingendael ging in op het vinden van kansen in een veranderende markt, en Niels Renssen van het ministerie van Buitenlandse Zaken schetste het nut en de noodzaak van handelsakkoorden voor Nederlandse ondernemers. Ook werd op het evenement voor de tweede keer de FD Gazellen Internationaal Award uitgereikt. Deze ging naar CEAD, een fabrikant van grote 3D-printers uit Delft. Kers op de taart was het inspirerende verhaal van Maarten van der Weijden, de bekende zwemmer die kanker overwon. Hij maakte de ondernemers duidelijk dat je ook de grote winnaar kunt zijn als je voor de tweede plaats gaat.

Download hier het complete onderzoeksrapport

Bron: evofenedex

Publicatiedatum: