Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nijs en Teun van Zuilen, BerryBrothers:

"We worden steeds meer gezien in de markt als jaarrond zachtfruitleverancier"

Tholen - Het Hollandse zachtfruitseizoen staat bij BerryBrothers weer in de startblokken. Afgelopen week heeft het teeltbedrijf de laatste rode bessen uit de koeling verkocht. "Normaal zijn we eind maart vaak al leeg. Dit jaar hebben we er wat langer over gedaan. De kwaliteit van de rode bessen uit de bewaring was dit jaar dan ook super. We hebben veel geïnnoveerd in de teelt en daar plukken we nu de vruchten van", vertelt Nijs van Zuilen.

Eén van de innovaties die BerryBrothers heeft doorgevoerd is onder meer de teelt in potten, waarbij het toedienen van water en voeding nog beter gestuurd kan worden. "We zien hierdoor dat de plant veel vitaler is en dat resulteert in sterke bessen voor de bewaring", vertelt de teler. "Bovendien liggen de plukprestaties hoger en dat is gezien de stijging van de loonkosten van de laatste jaren ook een must."

Goed bewaarjaar
"De afzet van de rode bessen is dit jaar goed geweest. Ik heb het idee dat er zowel landelijk als Europees gezien minder rode bessen in de bewaring hebben gezeten. En bij rode bessen hoeft het maar iets minder te zijn en het kan een prijsopdrijvend effect hebben. We kijken dan ook terug op een goed bewaarjaar, zowel kwalitatief als prijstechnisch", aldus Nijs.

Inmiddels zijn de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen in volle gang. "We verwachten de eerste rode bessen rond 15 mei en starten rond die tijd ook met de eerste bramen uit de kas. Hiervoor zetten we in op de variëteit Sweet Royalla, een kwalitatief sterke braam die past bij onze klanten. Ook starten we rond die tijd de frambozenteelt op. We oriënteren ons erop om de komende jaren ons frambozenareaal verder uit te breiden. Later in het jaar starten we ook de productie van blauwe en witte bessen op."

"Het is mooi om te zien dat onze klanten ons ook in de wintermaanden goed weten te vinden voor het importseizoen. Zo betrekken we veel fruit uit Peru, Marokko en Portugal en voeren we momenteel rode bessen uit Chili. We blijven teler, maar worden steeds meer gezien als jaarrond zachtfruitleverancier voor het hele pakket. Het importfruit vormt een prima aanvulling op ons eigen seizoen en bovendien vlakken we de arbeidspiek af en houden we de klanten aan boord. Dat werkt perfect", vertelt Nijs.

Hij noemt de afzetmarkten van BerryBrothers erg 'steady'. "De Benelux en Duitstalige landen vormen onze belangrijkste markt, daarin zien we niet zoveel verschuivingen. Onze afzet is daarbij mooi verspreid tussen retail, groothandel, foodservice en de Nederlandse exporteurs. Een relatief nieuw kanaal vormen de online retailers. Zij zijn steeds meer op zoek naar de bron en zoeken naar het beste product, omdat hun klanten niet zien wat ze kopen. Daarvoor zijn ze bij ons aan een goed adres."

Toekomstgericht telen
Op de locatie in Buren zijn de broers Teun en Gijs druk bezig om de kwekerij van vader Albert over te nemen. "Als nieuwe generatie kijken we naar een toekomstgerichte teelt. Hierbij ligt de focus op de mechanisatie, arbeidsomstandigheden en het reduceren van gewasbeschermingsmiddelen. Met alle technieken die momenteel in de teelt van het zachtfruit worden gebruikt zie je steeds meer overeenkomsten met de moderne tuinbouw. Een goede ontwikkeling want ons zachtfruit wordt kwalitatief sterker", aldus Teun.


Teun en Gijs van Zuilen

In het najaar zal er gestart worden met de aanleg van het nieuwe teeltsysteem voor de rode bes. "In de rode bessenteelt worden er naast de twee hoofdrassen niet veel nieuwe rassen doorontwikkeld. Door het veranderde klimaat wordt de teelt steeds uitdagender en is het belangrijk dat je als bessenspecialist op zoek gaat naar nieuwe rassen", vertelt Teun. "Ook onderzoeken we in samenwerking met de Wageningen Universiteit hoe we de bewaring van de rode bessen nog verder kunnen optimaliseren."

Gesloten kartonnen verpakking
Ook op verpakkingsgebied staan de ontwikkelingen niet stil. "We zien dat de vraag naar kartonnen verpakkingen steeds groter wordt. Zo leveren we al veel kartonnen vlootjes, maar nu introduceren we met een sleeve over het vlootje ook de eerste gesloten kartonnen verpakking", aldus Teun.

Op de hoofdlocatie in Roggel is inmiddels de bouw van het Agro-appartement in volle gang. "Toekomstgericht ondernemen gaat niet alleen over de teelt, maar ook goede huisvesting maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. We zijn dan ook erg blij dat we deze huisvesting kunnen realiseren. In juni gaan de eerste bewoners erin en uiteindelijk kunnen er 180 mensen slapen", besluit Nijs trots.

Voor meer informatie:
Nijs / Teun van Zuilen
BerryBrothers
Nijken 18
6088 NR Roggel
Tel.: +31 (0)6 46 70 84 53
[email protected] / [email protected]
www.berrybrothers.nl