Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tekort aan water nekt Marokaans watermeloenseizoen

Dit jaar wordt het Marokkaanse watermeloenseizoen zwaar getroffen door een aanzienlijke daling in volumes. In verschillende regio's van het land is de teelt beperkt of zelfs verboden. Dit geldt met name voor de provincie Tata, waar de teelt van watermeloenen volledig is stopgezet.

Moulay Ahmed Errahmani, een teler gevestigd in de provincie Tata, legt uit: "Marokko kampt met ernstige waterstress, en onze regio behoort tot de zwaarst getroffen gebieden. Dit heeft natuurlijk invloed op de teelt van watermeloenen. Dit jaar zullen er geen watermeloenen uit onze regio komen, wat neerkomt op meer dan 110.000 ton die van de markt wordt teruggetrokken."

Volgens Errahmani begon de commerciële teelt van watermeloenen in de regio pas recent, rond 2012, met slechts een paar telers en een kleine oogst. Het product werd echter zeer goed ontvangen op zowel nationale als internationale markten, waardoor de sector groeide tot zijn hoogtepunt met een areaal van 4.200 hectare in 2020. Maar vanwege de weersomstandigheden en de aanhoudende droogte die het land teistert, staat de teller nu weer op nul.

"Vanaf 2020 hebben de lokale autoriteiten progressief restrictieve maatregelen aangekondigd, gevolgd door de stimulans voor de overgang naar alternatieve gewassen. Dit seizoen werd dan ook een duidelijk verbod opgelegd. Hoewel dit een zware klap is voor de lokale economie, realiseren we ons dat dit verbod in het belang is van de burgers van de regio en voortkomt uit de realiteit van de klimatologische situatie waarmee het land wordt geconfronteerd. Ondanks recente regenval in het noorden en westen van het land, heeft onze regio geen druppel regen gezien. Daarom moeten we ons aanpassen om het grondwater niet verder uit te putten."

Telers zijn daarom omgeschakeld naar andere gewassen. Errahmani somt ze op: "Er is momenteel een vrij gevarieerde commerciële productie van tomaten, uien, courgettes en andere groenten. Ik ben zelf overgegaan op de teelt van lente-uien. De resultaten zijn bevredigend, met goede opbrengsten en een goede vraag. Dit seizoen is de oogst van lente-uien gepland voor juni, met het vooruitzicht ze voor het eerst te exporteren."

Voor meer informatie:
Moulay Ahmed Errahmani
Alhibat Négoce
Tel: +212 770- 34313
[email protected]

Publicatiedatum: