Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ondanks dalende volumes

Marokko blijft exportinkomsten van verse groenten verhogen

Gedurende 2023 liet Marokko een robuuste toename zien in zijn exportopbrengsten binnen de sector verse groenten, zelfs terwijl het fysieke volume van de export daalde. Uit de analyse van EastFruit blijkt dat de groente-export het land bijna $1,6 miljard opleverde – een stijging van 12% ten opzichte van het voorgaande jaar en een cijfer dat bijna 50% hoger ligt dan het vijfjaarlijks gemiddelde. Ondanks ongunstige weersomstandigheden die leidden tot een daling van 14% in de tonnage van Marokkaanse groente-export naar 1,06 miljoen ton, vertegenwoordigt dit cijfer nog steeds een toename van 5% over het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.

Kasgeteelde tomaten bleven de hoeksteen van Marokko's exportopbrengsten. In 2023 naderde hun financiële opbrengst $1,2 miljard, wat bijna driekwart uitmaakt van de totale waarde van Marokko's groentenexport. De sector stond echter voor aanzienlijke uitdagingen vanwege buitengewone zomertemperaturen, waardoor de export van kasgeteelde tomaten met 11% daalde naar 660.000 ton. Desondanks behield Marokko zijn positie als 's werelds derde grootste exporteur van tomaten, enkel achter Mexico en Nederland.

Zoete paprika's handhaafden hun tweede plaats in exportopbrengsten binnen het groentesegment. Deze categorie, met name binnen kasgroenten, vertoonde opmerkelijke groei in fysieke exportvolumes. In 2023 breidden de zoete paprika-exporten van Marokko uit met 4% naar 174.000 ton, terwijl hun monetaire waarde met 55% steeg naar $230 miljoen.

Courgettes en pompoenen maakten de top drie van groentecategorieën compleet qua exportopbrengsten, ondanks de minimale bijdrage van pompoenen. Opmerkelijk is dat de export van courgettes relatief stabiel bleef jaar-op-jaar, zowel in hoeveelheid als in waarde. Marokko exporteerde 47.000 ton courgettes en pompoenen, gewaardeerd op $45 miljoen in 2023.

Kasgeteelde komkommers eisten de vierde plek op, met exporten die $23 miljoen bijdroegen aan de economie. Komkommers bleven de meest dynamische groei vertonen onder de exportcategorieën, met een toename van 60% over het jaar. Na komkommers kwamen diverse groenten en kruiden (zoals peterselie en dragon), die $14 miljoen genereerden, met wortels, uien, zoete maïs en een assortiment van koolsoorten die ook aanzienlijk bijdroegen aan de exportcijfers.

Bron: east-fruit.com

Publicatiedatum: