Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Griekse kersenseizoen beter dan vorig jaar"

"Het Griekse kersenseizoen lijkt tot nu toe niet gehinderd door slechte weersomstandigheden. Het weer in onze streek en in heel Noord-Griekenland is tot nu toe vrij gunstig geweest. De meeste rassen kwamen begin april in bloei en het lijkt erop dat we geen verliezen hebben. Als we niet meer verrast worden door hagel of vorst zullen alle bomen beladen zijn met kersen van goede kwaliteit. Teelttechnici denken dat het seizoen tien dagen eerder zal beginnen dan normaal, dus begin mei in plaats van half mei, zegt Onur Mustafa Ahmet, directeur van kersenexporteur Yaka."

"2023 was een ramp voor de meeste kersentelers in Griekenland. De opbrengst was vrij laag en qua kwaliteit was het waarschijnlijk een van de slechtste jaren door de vele regens. Het komende seizoen verwachten we een situatie zoals in 2020 of 2022, met een hoge opbrengst en een goede kwaliteit. Het is ons doel om ongeveer 1.500 ton kersen af te zetten."

Volgens Mustafa Ahmet is de verwerkingscapaciteit van Yaka ongeveer 2.000 ton. "We hebben twee jaar geleden geïnvesteerd in sorteer- en verpakkingscapaciteit, die met een derde is verhoogd. Ook de operationele efficiëntie is toegenomen. Nu kunnen we 50 ton kersen per dag verpakken en in totaal ongeveer 2.000 ton gedurende het seizoen."

Wat betreft de verpakking merkt Mustafa Ahmet een bepaalde trend op. "Vooral na corona is er iets veranderd. Gesloten en kleinere verpakkingen zijn populairder geworden. Het aandeel clamshells van 500 gram en kleine draagtassen is de afgelopen twee jaar aanzienlijk toegenomen, en dit geldt voor alle markten."

Naast kersen heeft Yaka geïnvesteerd in de teelt van blauwe bessen. "We zijn de trotse eigenaars van het grootste blauwe bessenteeltbedrijf in Griekenland en de teelt is al biologisch gecertificeerd. Vorig jaar hadden we de eerste oogst van 10 ton, die door alle Griekse supermarkten werd opgenomen. Met de toenemende investeringen en gemiddelde opbrengsten verwachten we in een paar jaar tijd 100 ton blauwe bessen te plukken."

Yaka moedigt ook andere telers aan om te investeren in blauwe bessen. "Momenteel werken er tien blauwe bessentelers onder de GlobalGAP-certificering van Yaka. We bieden hen dezelfde diensten als aan de 200 telers die ons kersen leveren", besluit Mustafa Ahmet.

Voor meer informatie:
Onur Mustafa Ahmet
Yaka
Tel: +30 2531 082 800 (Griekenland)
Mob: +30 694 878 5259
[email protected]
www.yaka.gr

Publicatiedatum: