Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Asperges du Blayais (Frankrijk)

"Juist in een seizoen als dit maakt de BGA het verschil"

In het noorden van het Franse departement Gironde toont de analyse van het aspergeseizoen veel gelijkenissen met die van het zuiden van Frankrijk: vroeg, homogeen, redelijke volumes en geen grote oogstschommelingen. De markt is evenwichtig en de prijzen zijn stabiel. "De oogst begon eind februari. Er waren een paar warme dagen en die hebben de groei van de asperges gestimuleerd, waardoor ze dit jaar heel vroeg uitkwamen. Maar daarna volgde een lange periode van neerslag en lage temperaturen. De oogst vertraagde dus weer en de volumes zijn nog steeds beperkt. Ik betwijfel of er dit jaar nog grote hoeveelheden zitten aan te komen", zegt Danielle Chambaraud, voorzitster van de vereniging Asperges du Blayais.

De prijzen houden moeilijk stand
Hoewel de vraag met Pasen is toegenomen, merkte de aspergeteler een daling van de afzet in vergelijking met voorgaande jaren. "We hebben geen echte spanning gevoeld rond Pasen. Hoewel de volumes niet al te groot waren, heeft het aanbod zich aangepast aan de vraag en hebben we de prijzen met moeite kunnen handhaven. De verkoop met Pasen is minder goed gegaan dan andere jaren, ik denk dat het te wijten is aan hogere prijzen dan gewoonlijk tijdens dit weekend. Maar omdat Pasen dit jaar vroeg viel, konden we niet de prijzen bieden die we normaal hanteren als Pasen twee weken later valt."

"De consument wil BGA-product"
Juist in deze context van eerder beperkte hoeveelheden kan de BGA het verschil maken. "We hebben in het verleden wel gezien dat, beschermde geografische aanduiding of niet, wanneer de markt verzadigd is en de volumes aanzienlijk zijn, we de prijs moeten verlagen om te verkopen. Maar in een markt zoals deze kan de BGA het verschil maken. Mensen zijn bereid een prijs te betalen op voorwaarde dat ze een kwaliteitsproduct krijgen. Met vrijwel overal in Frankrijk een beetje teelt is de BGA toch een onderscheidende factor voor de handel. Het staat garant voor een bijzondere identiteit en garandeert een asperge met zeer weinig bitterheid en een licht zoete smaak."

Groeien ja, maar in overeenstemming met de markt
Aangezien de asperge van Blayais de consument verleidt met zijn smaakkwaliteiten, wekt ze steeds meer de interesse van telers. "Wijnbouw is de belangrijkste agrarische activiteit in onze streek. Maar het is een sector in crisis, vooral in de regio Bordeaux. En met meer dan 70% zand in de bodem, biedt de aspergeteelt kansen op diversificatie in het noorden van de Gironde. Zo hebben we de afgelopen 3-4 jaar steeds meer telers mogen verwelkomen in de vereniging, hoewel de volumes niet significant toenemen gezien de versnippering van de percelen in onze streek."

De ontwikkeling van de teelt moet echter in overeenstemming zijn met de situatie op de markt. "Dat is momenteel mijn strijdpunt. We willen ons ontwikkelen ja, maar we mogen niet in de valkuilen van de wijnbouw vallen, namelijk planten en produceren zonder rekening te houden met de capaciteit van de markt om de volumes te absorberen. We moeten redelijkheid aan de dag leggen. Het is essentieel om alle teelt- en kwaliteitsregels te respecteren en aandacht te besteden aan de afzetkanalen en de prijszetting. En we moeten natuurlijk samenwerken en verenigd blijven."

Voor meer informatie:
Danielle Chambaraud
Association IGP Asperges du Blayais
[email protected]

Publicatiedatum: