Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Klimaatverandering biedt breder en onregelmatiger speelveld wilde paddenstoelen"

Het lentepaddenstoelenseizoen is weer begonnen in Spanje. Weidekringzwammen (Marasmius oreades), voorjaarspronkridderzwammen (Calocybe gambosa), morieljes (Morchella), gewoon eekhoorntjesbrood (Boletus edulis) en de typisch Zuid-Spaanse paddenstoelen Amanita ponderosa en Hygrophorus marzuolus zijn weer vers verkrijgbaar. De pluk begon halverwege maart en het seizoen zal duren tot eind mei/beginjuni.

"De oogst gaat goed, zeker van voorjaarspronkridderzwammen, een zeer gewaardeerde paddenstoel in het noorden van Spanje, en van Hygrophorus marzuolus, die we al enkele weken hebben. De eerste weidekringzwammen zijn al opgemerkt en we gaan dadelijk van start met het gewone eekhoorntjesbrood. We hebben de eerste al ontvangen uit Zuid-Afrika", zegt Isaac Petràs van Bolets Petràs, een bedrijf uit Barcelona.

"Wat morieljes betreft, moet je rekening houden dat de wilde paddenstoelen regen en geschikte klimaatomstandigheden nodig hebben. Dit jaar stonden we er eerst echt goed voor, maar in Spanje hebben we een paar dagen geleden 25ºC gehad op 1.500 m hoogte en die warmte heeft de productie weggevaagd. Die paddenstoel is zeer delicaat, maar met de juiste vochtigheid en temperatuur kan ze de komende weken misschien weer uitkomen."

"De vraag naar paddenstoelen zien we steeds groter worden. In Spanje is de gastronomie erg belangrijk, het is een pijler van het toerisme. De diepgevroren en gedroogde paddenstoelen zijn voor de export bestemd", zegt Isaac. "Onze nieuwe vriesfaciliteiten doen het erg goed en we zijn de productie aan het verhogen met nieuwe mixen."

De toenemende vraag stuit echter op onzekerheden wat het aanbod betreft. "De aanvoer van wilde paddenstoelen is niet meer zo zeker met de klimaatverandering. De weersomstandigheden vertonen immers een onregelmatig patroon en dat heeft een impact op de paddenstoelenproductie."

"We merken al zo'n 7-8 jaar dat het aanbod minder stabiel is. Vroeger begon het herfstseizoen eind augustus/begin september en duurde het, met productie in Oost-Europa tot Spanje, tot de tweede of derde week van december, maar met de klimaatverandering was de gele trechtercantharel (Cantharellus lutescens) dit jaar beschikbaar tot de eerste week van maart."

"Drie jaar geleden hadden we in september zelfs geen gele trechtercantharel in Spanje en haalden we het product uit Zweden. Dat betekent dat ze toen in Scandinavië het klimaat hadden dat wij zouden moeten hebben. En dat zien we steeds vaker: we krijgen product, maar vaak van waar het niet verwacht wordt."

"Deze trend wordt zelfs opgemerkt bij gekweekte paddenstoelen. Hoewel ze worden geteeld in gecontroleerde temperaturen en vochtigheid, hebben de atmosferische veranderingen ook een invloed op die paddenstoelen. De productie kan worden vertraagd, gewijzigd of zelfs gestopt."

"Dit betekent dus niet dat er geen paddenstoelen meer zullen zijn, want er kunnen net zo goed meer paddenstoelen dan ooit groeien in nieuwe gebieden. Klimaatverandering biedt wel een breder en onregelmatiger speelveld dan ooit voor de wilde paddenstoelensector, en de natuur zal bepalen waar het spel gespeeld wordt."

Voor meer informatie:
Bolets Petràs
Calle Tintorers nave 35
08640 Olesa de Montserrat (Barcelona) – Spanje
Tel: +34 93 778 76 78
info@boletspetras.com
www.boletspetras.com

Publicatiedatum: