Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ondanks lage prijzen een lagere consumptie gesneden sla

In het zuidoosten van Spanje zal de export van sla twee weken eerder eindigen dan gepland vanwege de snelle groei van de gewassen door de hoge temperaturen. De lage prijzen van het klasse I product van veel slasoorten hebben de consumptie van voorgesneden sla met 15 à 20 procent doen afnemen.

"De oogst van speciale soorten zoals Lollo of eikenbladsla is aanzienlijk vervroegd. Ook ijsbergsla groeit sneller dan gebruikelijk en de vraag naar deze slasoort was sowieso al lager dan normaal, waardoor het aanbod flink druk uitoefende op de prijzen", vertelt Ginés Navarro, operationeel directeur van Agridemur Marketing uit Murcia, een leverancier van bladgroenten aan verwerkende bedrijven in Spanje en het buitenland.

"Tot en met week 14 zijn we bezig geweest met het oogsten van de sla die gepland stond voor de weken 15 en 16. De volumes zijn kleiner, maar voldoen aan de behoeften van de programma's die we met onze klanten hebben opgezet", legt hij uit.

In sommige landen van Midden- en Noord-Europa begint nu al lokale productie beschikbaar te komen. "Terwijl we normaal gesproken de export halverwege mei beëindigen, zullen we dit jaar eind april klaar zijn", zegt Ginés Navarro.

Hoewel er volgens de operationeel directeur van dit bedrijf minder hoeveelheid beschikbaar is, is er nauwelijks variatie in de prijzen die de verwerkende industrie betaalt: "De prijs wijzigt niet tussen 15 oktober en 15 mei. Maar ondanks de prijsstabiliteit voor de distributeur en de consument hebben de lage prijzen van de klasse I groenten ervoor gezorgd dat de consumptie van voorgesneden product met 15 à 20 procent daalt. Daarom hebben we niet de groei bereikt die we aan het begin van het seizoen hadden verwacht."

Wat betreft de beperkte toegang tot irrigatiewater in de regio Murcia, stelt Ginés Navarro dat de telers dit schaarse goed zo efficiënt mogelijk hebben gebruikt. De prijs van irrigatiewater is gestegen, want dit jaar is een groter deel afkomstig van de ontziltingsinstallaties. Het is echt noodzakelijk dat het regent om het hoge zoutgehalte in de bodem tegen te gaan."

Voor meer informatie:
Ginés Navarro
Agridemur Marketing, S.L.
Tel: +34 968 587587 (Spanje)
[email protected]
www.agridemur.com

Publicatiedatum: