Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Griekse AGF-import +36,96%

In maart 2024 is de import van groenten en fruit naar Griekenland fors gestegen, met een toename van 36,96% vergeleken met dezelfde periode in 2023. Dit blijkt uit gegevens van de Vereniging van Griekse Exportbedrijven voor Fruit, Groenten en Sappen, Incofruit-Hellas. De totale import bedroeg 103.890 ton, tegenover 75.856 ton in maart 2023.

Vooral de import van aardappelen is opmerkelijk gestegen, met 67.753 ton (+83%) in vergelijking met 36.999 ton in maart vorig jaar. Daarna volgen appels met 3.375 ton (een stijging van 207%), tomaten met 316 ton (een stijging van 507%) en sinaasappels met 572 ton, allemaal met significante toenames in vergelijking met het voorgaande jaar.

In het eerste kwartaal van 2024 bleef de import van groenten en fruit op een hoog niveau, met in totaal 232.854 ton, vergeleken met 183.158 ton in dezelfde periode van 2023. Dit betekent een stijging van 27,13%.

Volgens de Vereniging omvatten de belangrijkste geïmporteerde producten aardappelen uit Frankrijk, Egypte en Cyprus; bananen uit Ecuador, Costa Rica en Colombia; uien uit Nederland, Oostenrijk en Duitsland; en verschillende andere producten uit verschillende landen.

George Polychronakis, een speciaal adviseur van de Vereniging, benadrukte de voortdurende groei van buitenlandse concurrentie, zowel in Griekenland als op andere markten. Hij benadrukte de noodzaak voor geïmporteerde AGF om aan dezelfde kwaliteitsnormen te voldoen als die van de EU-producenten. Dit omvat gelijke arbeidsvoorwaarden en naleving van regelgeving met betrekking tot maximale residulimieten (MRL), waardoor het consumentenvertrouwen wordt gewaarborgd en eerlijke concurrentie op de Griekse markt wordt bevorderd.

Bron: rua.gr

Publicatiedatum: