Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Annabel Könst, Nature's Pride:

"Zomer met kansen voor avocado's na uitdagende winter"

Tholen - Na een winter van schaarste en hoge prijzen staat de Europese avocadomarkt nu voor een zomer met meer mogelijkheden. Annabel Könst, Avocado inkoper bij Nature's Pride, verwacht de komende weken een goede beschikbaarheid en een focus op kleinere maten. "Het ligt aan de inzet van alle betrokken partijen om de avocadomarkt stabieler te krijgen, dan zal de zomer meer in balans zijn en kunnen consumenten optimaal genieten van de lekkerste avocado's."

De avocado-inkoper neemt de zomerorigines onder de loep. "Momenteel is er nog een mix van mediterrane en overzeese avocadovariëteiten op de markt, afkomstig uit landen als Spanje, Colombia, Peru, Zuid-Afrika, Israël, Kenia en Tanzania. De mediterrane oogst nadert hierin zijn einde, waardoor de focus verschuift naar Zuid-Afrika en Peru."

Peru
"Peru, een van de belangrijkste leveranciers, laat over het gehele seizoen een daling zien in aanvoer. Ondanks de lagere beschikbaarheid ten opzichte van vorig jaar, verwachten we een stabielere markt dan afgelopen seizoen. Peru heeft dit jaar te maken gehad met vertragingen, met name in het noorden, als gevolg van de effecten van El Niño. Desondanks is er momenteel een betere beschikbaarheid van Peruaanse avocado's op de markt, dat fruit is voornamelijk afkomstig uit de hooglanden (binnenlanden) van Peru. Wel zien we momenteel in de markt dat er ook veel product in omloop is met minimale of geen certificeringen en met een lage droge massa, wat de markt verstoort voor de telers die wel het juiste willen doen. Als Nature's Pride hechten wij te allen tijde veel waarde aan goede kwaliteit en certificering."


Annabel op bezoek bij de Peruaanse leveranciers

Noord / Midden / Zuid
"Vanaf week 18/19 gaat het volume uit het noorden toenemen en zullen zij het stokje overnemen van het fruit uit de binnenlanden in Peru. Het noorden (o.a. regio's Lambayaque, Motupe, Olmos) heeft dit jaar naar schatting tussen de 30-50% minder fruit dan vorig jaar. De middenregio's van Peru (Trujillo, Viru, Chao, Chepen) hebben over het algemeen minder volume beschikbaar in vergelijking met voorgaande jaren, waardoor er geen overmatig grote en langdurige overlapping wordt verwacht met het fruit uit het noorden. Gelukkig zien we in het zuiden van Peru (Lima, Chincha, Nazca) een lichte verbetering in de beschikbaarheid, maar vanwege de sterke vraag vanuit markten zoals Chili en Amerika, zal er geen grote toename zijn van het aanbod naar Europa in de komende weken. Door deze verdeling zal er een betere balans zijn, in zowel de Europese als de andere wereldmarkten", vertelt Annabel.

Zuid-Afrika
"Zuid-Afrika heeft geprobeerd om het gat te vullen dat ontstond door de vertraging uit Peru in maart en april, maar meerdere regendagen en logistieke problemen hebben hun inspanningen bemoeilijkt. Ondanks hun inspanningen om het gros vanaf half maart op de markt te zijn, zullen ze naar verwachting in mei en juni met meer volume dan gepland in de markt aanwezig zijn."

Overige zomerorigines
"Colombia is momenteel ook aanwezig op de markt met het eerste fruit van het zomerseizoen (Traviesa seizoen) en zal gedurende de hele zomer leveringen blijven verzorgen. Wel zullen ze zich voornamelijk richten op de Amerikaanse markt vanwege de verwachte vraag en gunstige prijzen. Andere leveranciers, zoals Kenia en Tanzania, hebben deze weken goede aanvoer gehad, maar zullen de komende weken minder verzenden om de markt in mei te ontlasten. Al met al verwachten wij geen tekorten, maar ook geen grote overschoten. Er ligt genoeg potentie voor een mooie stabiele markt."


Zuid-Afrika

Informeren en inspireren over bereiding en gezondheidsvoordelen
"Het blijft van belang om consumenten te informeren en inspireren over avocado's. Veel consumenten zijn niet volledig op de hoogte van de vele gezondheidsvoordelen en voedingswaarden die avocado's bieden, en kennen mogelijk niet alle bereidingsmogelijkheden. Om hierop in te spelen, plannen we in mei t/m september in samenwerking met de World Avocado Organization (WAO) de 'Avocado All Day'-campagne. Deze campagne zal consumenten inspireren met smakelijke en eenvoudige receptideeën. We zullen promoties en activeringen in de winkel combineren met online interacties om de impact te vergroten en de resultaten te meten. Door avocado's te promoten als een veelzijdige en gezonde voedingskeuze voor elk moment van de dag, streven we naar een positieve impact op eetgewoonten en bij te dragen aan een gezondere samenleving," concludeert Annabel.

Voor meer informatie:
Annabel Könst
Nature's Pride
+31 (0)174 219155
[email protected]
www.naturespride.nl