Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Xavier Laduron, Fairebel:

"Bij de kapper kun je ook niet opeens de helft van vorig jaar betalen, maar waarom dan wel in fruit?"

Tholen - De laatste maanden van het Belgische hardfruitseizoen lopen volgens planning. Dit vertelt Xavier Laduron, zelf teler en verantwoordelijke sectorcomité fruit van Fairebel. "De voorraden in de koeling lopen op zijn einde, maar wij lijken nog voor een tiental weken fruit te hebben. Alles loopt volgens schema en als het zo doorgaat, kunnen we tot eind juni doorgaan", verzekert de teler, die zelf op 35 hectare teelt.

"Kwalitatief is alles ook in orde", zo vervolgt hij. "Uiteraard zijn de peren in april niet hetzelfde als die in september. Dat snapt iedereen, maar over het algemeen hebben we niets te klagen." Dit geldt, stelt Xavier, ook voor de prijzen gedurende het huidige seizoen. "Comice zijn inmiddels volledig verkocht en de Conference peren zijn op prijs. Je kunt niet zeggen dat het heel hoog is, maar gewoon zoals het hoort. Het is niet slecht, maar minder mag ook niet. Op dit moment kunnen we onze kosten afdekken en een kleine marge maken om te kijken naar investeringen. Ik denk dat dit het doel is van ieder bedrijf uiteindelijk. Ik hoef er niet rijk van te worden, maar je moet er wel van kunnen leven."

Ook kijkt Xavier al uit naar het nieuwe seizoen. "De appelen zijn nu begonnen met de bloei. Gelukkig hebben we ook nog geen vorst gehad, dus dat is een mooi gegeven. Als het weer ons gunstig gezind blijft, zullen we in het nieuwe seizoen zeker weer wat fruit kunnen plukken voor het nieuwe jaar. Echter blijft het altijd afwachten. De peren hangen nog niet op de boom en tot ze in de koeling zijn, hebben we nog heel veel weken. Het is nu april en september is nog ver. Verzekeringen voor de toekomst heb je nooit."

Bij de kapper kom je er niet mee weg
En dat geldt volgens de gepassioneerde teler niet alleen voor de kwaliteit van het fruit, maar ook voor de prijzen. "Dit seizoen kunnen en moeten we misschien niet klagen over de prijzen, maar men moet zich realiseren dat het simpelweg ook niet lager kan liggen. De kosten zijn ontzettend hoog en er zijn praktisch geen mogelijkheden om goedkoper te telen, maar toch moet alles wel afgedekt worden. Wij hebben bijvoorbeeld een investering gedaan voor de aanplanting van appelen. Dit is een mooie uitbreiding, maar brengt de nodige risico's met zich mee. Als de prijzen opeens weer fors dalen, kan men snel in de problemen komen."

En daar ligt het pijnpunt, zo legt hij uit. "Ik leg het zelf altijd aan vrienden als volgt uit: 'Als ik na een knipbeurt bij de kapsalon naar de kapper toe loop en zeg: 'Ik geef je er 20 euro voor. Oh, maar je wilt 40 euro? Ja sorry, ik betaal toch echt 20 en als je er niet tevreden mee bent, jammer dan. Volgende keer betaal ik misschien 25 of misschien wel 15 euro. Je zult moeten afwachten wat je krijgt'. Kun je je voorstellen hoe raar dat is en denk je dat je dan nog een knipbeurt krijgt de volgende keer?. Bij de kapper kun je ook niet opeens de helft van vorig jaar betalen, maar waarom dan wel in fruit? Die onzekerheid over de inkomsten heeft men in de hardfruitbusiness continu, en niet alleen het hardfruit, maar de gehele sector. Dat kan natuurlijk niet eindeloos blijven duren, want de kosten blijven maar stijgen. Het is niet zo dat we het doen om rijk te worden, maar kosten afdekken is de basis van elk bedrijf. Het is geen kwestie van mogen, maar moeten."

"Dit seizoen zijn de prijzen dan goed, maar ik lees en hoor dan veel dat de peren duur zijn. Ze zijn echter niet duur. Ze zijn zoals ze moeten zijn, zodat iedereen in de keten zijn centje kan verdienen. Goedkoper kan niet. Dit seizoen bewijst ook dat het mogelijk is. De perenprijzen zijn voor ons hoger, maar de consumentenprijzen verschillen niet zo veel. Hoe kan dat? Het blijkt dus dat wij prima goede prijzen kunnen krijgen, waarbij iedereen er ook mee kan werken en ze niet te duur worden voor de consument. Als het zo kan blijven? Perfect. Ik word er niet rijk van, maar dat hoeft ook niet. Ik ben dan tevreden en kan blijven doen waar ik gelukkig van word en bovendien de mensen gelukkig maken met kwalitatief heerlijk fruit", besluit Xavier.

Voor meer informatie:
Xavier Laduron
Fairebel
+32 (0)80 44 77 26
Laduron.Xavier@faircoop.be
www.fairebel.be