Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ruud Slagter, Fa P.N. Slagter:

"Ongekend vroege start risicoteelten winterbloemkool en winterromanesco"

Tholen - Maar liefst twee weken eerder werd de winterbloemkool dit jaar bij firma P.N. Slagter geoogst. "We waren half maart al aan het snijden, dat is ongekend. In het begin oogst je nog niet dagelijks, maar met het warme weer van afgelopen weekend, maakt de groei helemaal een klapper. We zijn dan ook volop aan het oogsten", vertelt Ruud Slagter. "De kwaliteit van de allervroegste kool is altijd nog wat minder, maar wat we nu snijden is van prima kwaliteit."

Tot een al te vlotte afzet heeft de vlotte start nog niet geleid. "Het buitenland en dan met name Frankrijk en Spanje hebben nog teveel product. Zolang zij in de markt zijn, maken wij geen superprijzen", vertelt Ruud. "De prijzen zijn dan ook maar heel gewoontjes. En omdat het zo'n risicovolle teelt is, zou je wel wat extra's moeten beuren. Je hebt namelijk ook jaren dat je de helft van je volume moet weggooien, omdat het product afgevroren is."

Van een groei in het areaal is dan ook geen sprake, volgens de teler. "Het is en blijft een risicoteelt en is bovendien ook niet de makkelijkste teelt. Veel bloemkooltelers wagen zich dan ook niet aan de teelt van winterbloemkool en kiezen in plaats daarvan in de winter voor tulpen of pioenrozen. Het ene jaar is het Hosanna, het andere jaar houd je niets over."

Firma P.N. Slagter levert de winterbloemkool hoofdzakelijk aan supermarktketens. De winterromanesco, die het bedrijf nu eveneens aan het oogsten is, vindt vooral zijn weg richting de Hollandse groothandels en groentespeciaalzaken. "Die oogst is ook twee weken eerder dan normaal. Winterromanesco is nog een lastigere teelt, want die vriezen nog sneller af. Vorig jaar was bij ons 95% van de oogst afgevroren. Dan zou je dit jaar eigenlijk twee keer zoveel moeten krijgen, maar daar is nu geen sprake van."

Het huidige weer zorgt in elk geval wel voor prima omstandigheden voor de bloemkool. "Voor de groei is het gigantisch gunstig. Alles wat in de grond staat, staat er heel mooi op. De vraag is alleen wat de vroege oogst voor effect gaat hebben op de afzet in het vervolg van het seizoen."

Voor meer informatie:
Ruud Slagter
Fa. P.N. Slagter
Kadijkweg 43
1619 PJ Andijk
Tel.: +31 (0)6 37351433
[email protected]
www.pnslagter.nl