Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pilzhof Nettetal, Duitsland:

"Retail zal voorlopig geen prijsstijgingen accepteren"

De vraag naar champignons is na Pasen aanzienlijk gedaald. "Maar dat is bijna elk jaar het geval en dus ook niet erg. Vooral in de retail neemt de vraag sterk af, bij de ongeveer 100 regionale horecabedrijven die we ook beleveren is de behoefte daarentegen iets hoger. Dus het is tot op zekere hoogte in evenwicht", aldus Dieter Dömges, mede-directeur van Pilzhof Nettetal en het handelsbedrijf GoChamp gevestigd op Fresh Park Venlo.

De telers reageren dienovereenkomstig op deze vraagdaling en verminderen hun volumes. "We verminderen onze wekelijkse teelt van kastanjechampignons nu tot het einde van het tweede kwartaal met 20%. Veel Nederlandse telers starten daarentegen pas vanaf augustus-september weer volop. Wij hebben echter een continue afzet en leveren ook aan de kermisbusiness, oftewel de regionale kermissen in de zomer."


Dieter Dömges (l) en Frank Goertz

Na de laatste prijsverhoging eind 2023 zijn er geen verdere aanpassingen geweest, vervolgt Dömges. "De retail heeft een duidelijk signaal afgegeven en zal de komende maanden geen prijsstijgingen accepteren. Gezien de huidige kostenpositie zijn de prijzen vanuit het perspectief van de telers ook toereikend. Mochten er in de loop van het jaar echter verdere kostenstijgingen, vooral op het gebied van energie, komen, dan kan het opnieuw kritisch worden."

Stagnerende markt voor eetbare paddenstoelen
Naast champignons houdt de champignonkwekerij aan de Niederrhein zich ook bezig met de teelt en verkoop van fijne champignons. In totaal vertegenwoordigt dit productsegment ongeveer 20% van de totale omzet. Oesterzwammen zijn verreweg het grootste product binnen deze categorie, goed voor ongeveer 70% van de teelt. Het resterende aandeel wordt gedeeld door koningsoesterzwammen en shiitake met elk 15%. De afgelopen jaren is de afzet van gecultiveerde paddenstoelen ongeveer verdubbeld. Dömges: "Na enkele jaren van sterke groei lijkt de markt voor exotische paddenstoelen enigszins te stagneren, wat duidelijk te wijten is aan de inflatie en de daarmee gepaard gaande terughoudendheid om te kopen. In dit opzicht zie ik voorlopig geen verdere groei in dit segment."

Voor meer informatie:
Dieter Dömges
Pilzhof Nettetal
Berg 17a
41334 Nettetal, Duitsland
Tel: +49 2153 971 778
[email protected]
www.pilzhof-nettetal.de
www.gochamp.nl

Publicatiedatum: