Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gebrekkige bloei kan halvering Spaanse Conference oogst betekenen

De perensector in Spanje staat voor een ongekende uitdaging, met name voor het Conference ras, dat 53% van de nationale perenteelt vertegenwoordigt en ook in Catalonië overheersend is. Van midden maart tot begin april 2024 is er een alarmerend gebrek aan bloei in deze variëteit waargenomen, zo stelt teelttechnicus Ignasi Iglesias van Agromillora Group. De impact is evenwel niet in alle regio's gelijk. Het gebrek is vooral opvallend in Lleida en de Bajo Ebro tot Navarra, maar minder zichtbaar in bijvoorbeeld Rioja Alta en El Bierzo.

Volgens Iglesias kan het gebrek aan bloei resulteren in een 50% kleinere oogst dan gebruikelijk. Eind juni zal het mogelijk zijn daar een preciezer cijfer op te plakken. Terwijl de Blanquilla en Ercolini peren een normale bloei laten zien, zullen er op de Williams en Limonera percelen minder peren geplukt worden. Maar bij de Conference peren is de situatie pas ernstig.

Het probleem lijkt voort te komen uit een groeistoornis die de transformatie van bloemknoppen in bloemen verhindert. Het treft bomen van alle leeftijden en op verschillende onderstammen. Het fenomeen wordt waargenomen in boomgaarden met minder irrigatiemogelijkheden én goed beregende percelen.

Hitteomstandigheden tijdens de zomer van 2023 en uitzonderlijk warm weer in januari van 2024 in Lleida worden beschouwd als sleutelfactoren achter deze stress. Bovendien zijn er ook minder koude-uren opgetekend in de afgelopen jaren.

Ook Montse Baró, voorzitter van branchevereniging Afrucat, wijst extreme weersomstandigheden aan als de meest waarschijnlijke oorzaak van de gebrekkige bloei. Toch blijven technici zoeken naar de specifieke oorzaken van dit zorgwekkende fenomeen.

Bron: lavanguardia.com

Publicatiedatum: