Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Egyptische mango en guave triomferen op Britse markt

EastFruit meldt een opmerkelijke vooruitgang voor Egypte op de Britse markt voor mango's en guaves, waarbij het land de negende plaats inneemt onder de topleveranciers - een primeur in zijn geschiedenis. In 2023 stegen de exportcijfers van Egyptische mango's en guaves naar het VK tot 2,8 duizend ton, een stijging van 55% ten opzichte van het voorgaande jaar en bijna een verdubbeling van het vijfjaarlijks gemiddelde. Ter vergelijking, in 2018 was Egypte de negentiende grootste leverancier met een export die nauwelijks 750 ton bereikte.

Het VK is uitgegroeid tot een sleutelmarkt voor Egyptische mango's en guaves, na Rusland en verschillende Midden-Oosterse landen. Saoedi-Arabië blijft de belangrijkste importeur, met Jordanië, de VAE, Oman, Libanon, Syrië, Koeweit en Bahrein ook prominent aanwezig. Opmerkelijk is dat in 2023 de import van Egyptische mango's door het VK de gezamenlijke import van alle EU-landen overtrof, wat wijst op een groeiende export.

Wereldwijd staat het VK als de zevende grootste mango-importeur, met jaarlijkse volumes tussen 70-80 duizend ton. Hiermee staat het alleen achter de VS, China, Nederland, Saoedi-Arabië, Duitsland en de VAE.

Brazilië, Peru, de Dominicaanse Republiek, Pakistan en Nederland leiden als de top vijf mangoleveranciers aan het VK, gezamenlijk goed voor ongeveer twee derde van de jaarlijkse marktvoorziening. Egyptische mango's concurreren voornamelijk met die uit Brazilië, waarbij het hoogseizoen van Brazilië loopt van september tot december. Daarentegen betreden Peruaanse mango's en guaves de Britse markt van december tot april, terwijl de Dominicaanse Republiek en Pakistan leveren van mei tot augustus.

Mango's hebben de top van Egypte's exportlijst nog niet bereikt, maar hun productiegroeipercentage behoort tot de hoogste in de groenten- en fruitsector. De geëxporteerde variëteiten verschillen aanzienlijk van die voor binnenlandse consumptie, die zich onderscheiden door smaak, aroma en zoetheid, maar minder geschikt zijn voor langdurige opslag.

Bron: east-fruit.com

Publicatiedatum: