Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lucas Wennekers, Bessies:

"Ethiopische aardbeien zijn mijn Unique Selling Point"

Tholen - Vorig jaar zomer startte Lucas Wennekers met Bessies, gericht op de in- en verkoop van blauwe bessen en aardbeien. Het huidige Spaanse seizoen kent de nodige uitdagingen en daarom staat de handelaar te popelen om volgende week met de eerste Hollandse Elstanta-aardbeien te starten.

"Spanje was voorafgaand aan het seizoen erg bang voor alle waterrestricties. Maar uiteindelijk is er, zeker de laatste twee weken, best veel regen gevallen. De schade door de regen is hierdoor momenteel een groter probleem dan de tekorten en de kwaliteit van het fruit is niet overal even best. Tegelijkertijd zijn de volumes wel groter dan veel mensen vooraf hadden gedacht", vertelt Lucas.

Hij blikt terug op een lastig seizoen. "Doordat ik vorig jaar nog maar ben gestart, heb ik uiteraard nog niet echt een track record opgebouwd. Vanwege mijn kredietlimiet heb ik hierdoor nog niet de volumes kunnen verkopen die ik had gewild, maar ik mag zeker niet klagen. Israël is sinds twee jaar open voor Spaanse blauwe bessen als nieuwe bestemming en het is mij ook gelukt om hier een deuntje in mee te spelen."

"De prijzen liggen best op een hoog niveau. Je ziet dat veel telers hun poot stijf houden, zeker na de hoge prijzen van de overzeese bessen in het najaar. Consumenten zijn er redelijk aan gewend geraakt hoge prijzen te betalen en daar probeert men een graantje van mee te pikken. Tegelijkertijd is de kwaliteit van met name de aardbeien lang niet overal even goed en klanten popelen dan ook om over te stappen op Hollandse aardbeien."

"Normaal is de periode rond eind mei, begin juni een wat lastigere periode als het Spaanse en Marokkaanse seizoen ten einde loopt en Oost-Europa nog moet beginnen, maar ik verwacht dat die overgang dit seizoen soepeler zal verlopen. Vooralsnog heeft Oost-Europa een zachte winter gehad en er lijkt voldoende product vandaan te komen", constateert Lucas.

Speciale interesse heeft Lucas voor de teelt in de 'nieuwe' Afrikaanse teeltgebieden. "Elk bedrijf heeft wel iets wat hem bijzonder maakt, voor mij zijn dat Ethiopische aardbeien. Ik ben met veredelaars in gesprek om de betere aardbeienrassen naar Ethiopië te krijgen. Deze worden jaarrond geteeld en worden onder meer naar Azië geëxporteerd. Persoonlijk heb ik ook hoge verwachtingen van de export van deze aardbeien naar het Midden-Oosten. Die markt is niet al te ver weg en met redelijke luchtvrachttarieven moet dat voor elkaar te boksen zijn. Ook wil ik starten met de verkoop van blauwe bessen uit Kenia."

Van de start met zijn eigen bedrijf heeft Lucas nog geen seconde spijt gehad. "Het kost even tijd om je lijntjes op te bouwen, maar ik voorzie klanten door heel Europa van bessen en aardbeien. Uiteindelijk wil ik dit uitbreiden naar een volledig zachtfruitpakket met onder meer frambozen, bramen en rode bessen."

Voor meer informatie:
Lucas Wennekers
Bessies
Mob: 06-39663271
[email protected]