Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mooie vooruitzichten voor de kersentelers in Alicante

Na meerdere seizoenen met slechte weersomstandigheden in de lente ziet het er dit jaar goed uit voor de kersen in de heuvels van Alicante.

"Het is nog te vroeg om voorspellingen te doen, maar de bloei gaat over het algemeen vrij goed", zegt Aleixandre Beltrá van Mas de Roc. "Ondanks het feit dat we een zeer warme winter hebben gehad en de vroege rassen geen homogene bloei kennen – met uitzondering van enkele rassen die niet veel koude-uren nodig hebben – is de bestuiving heel goed verlopen door de beste lente die we in jaren hebben gehad. In de hogere gebieden en voor de middellate en late rassen verwachten we ook een prima vruchtzetting."

"Het seizoen is nog lang, maar we beginnen met goede vooruitzichten", zegt Aleixandre. "We telen kersen tussen de 300 en 900-1.000 meter hoogte, dus als alles goed gaat, beginnen we eind april met oogsten en hebben we kersen tot eind juli."

"Het enige dat we nu nog nodig hebben, is regen, want door onze geografische positie hebben we niet volledig geprofiteerd van de recente regenval in andere delen van Spanje."

Mas de Roc is een familiecoöperatie die is aangesloten bij de IGP Cerezas La Montaña de Alicante met beschermde oorsprongsbenaming, waarvan de percelen met een productiepotentieel van 800.000 kilo kersen zich bevinden naast het Natuurpark van Carrascal de la Font Roja. Sommige maken zelfs deel uit van beschermd Natura 2000-gebied. Mas de Roc is zich zeer bewust van het belang van deze natuurreservaten. Het hanteert een extensieve teelt die de impact op het ecosysteem minimaliseert door gebruik van traditionele teelttechnieken en biologische bestrijding.

De coöperatie heeft ook 55 hectare biologische kersenteelt, goed voor een aandeel van 32% van het totale biologische kersenareaal in de Valenciaanse Gemeenschap en van 9% van het Spaanse areaal.

"Met de kersenteelt helpen we bovendien de bevolking vast te houden in een gebied dat met ontvolking kampt. Het is jammer dat er steeds minder mensen zijn die zich aan de kersenteelt willen wijden, omdat het een risicovolle teelt is, en de verzekeraar Agroseguro heeft ons in de steek gelaten", beweert Aleixandre. "Ondanks dat we de teelt al tientallen jaren lang verzekeren, heeft Agroseguro slechts de laatste zes jaar, toen er grote verliezen werden geleden door slechte weersomstandigheden, als basis genomen voor de berekening van de huidige premies. De tarieven zijn verhoogd, de dekkingen zijn verlaagd en er zijn schandelijke voorwaarden gesteld om de teelten te kunnen verzekeren."

"Het is moeilijk voor jonge telers om met de kersenteelt door te gaan als er geen verzekering is die je garanties kan bieden."

Desalniettemin zou dit jaar een einde kunnen worden gemaakt aan een reeks ongelukkige seizoenen. "Voorlopig ziet alles er goed uit en we hopen dat het zo blijft."

Voor meer informatie:
Mas de Roc
Partida Canal Alta 5
Alcoy (Alicante) – Spanje
Tel: +34 965 546 528
https://masderoc.com

Publicatiedatum: