Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Philip Van Overbeke ziet dochter in maatschap Van Overbeke stappen

"Met de voorspelde temperaturen van het weekend zal de verkoop vlotjes verlopen"

Tholen - Voor maatschap Van Overbeke uit Waregem is gisteren het aardbeienseizoen officieel weer afgetrapt met de pluk van haar eerste Sonsations. Hoewel het weer de start nog een beetje in de weg zit, ziet Philip Van Overbeke het positief in. "De Sonsation aardbeien komen iets minder rap op gang dan Elsanta. Echter zullen over een tweetal weken de grotere volumes wel komen. Er is nog nooit zo veel regen gevallen in het najaar en voorjaar, maar tegen die tijd mogen we toch wel verwachten dat het gestopt is en zullen met de zon de volumes haar weg naar de klanten wel vinden", zo vertelt hij.

Waar Philip lange tijd uitsluitend een doorteelt had met Elsanta werd er twee jaar geleden omgeschakeld naar Sonsation. "We hadden destijds veel problemen met wortelziektes en ook heel veel misvormde vruchten geoogst werden. Daardoor hebben we besloten ons te gaan richten op de Sonsation aardbeien, waar we vorig jaar dan de eerste volwaardige oogst van hadden", vervolgt Philip. "We hadden gelijk mooie vruchten en goede producties. Praktisch geen misvormde aardbeien en vrijwel geen kleine maten, wat voor ons een duidelijke reden was om ermee door te gaan."

En nu volgt dus een tweede seizoen van de kwekerij, die haar aardbeien van april tot en met januari aanbiedt. "Veel van mijn collega's zijn deze dagen gestart en ook wij hebben de eerste aardbeien inmiddels geplukt, dus het begint nu echt allemaal op gang te komen. Wel zagen we dat er redelijk wat voorbloei in de planten was, dus de eerste bloemen hebben we eruit moeten halen. Echter, onze teeltbegeleidster stelde voor dat we de rest van de voorbloei die er nadien uitkwam, konden laten zitten. Als we deze ook allemaal hadden moeten verwijderen, hadden we een week later geweest voor de echte bloem vruchten gaf. Doordat het voorbloei is, zijn ze alleen vooralsnog niet zo groot. Daarentegen zijn ze wel zeer mooi gekleurd en heerlijk van smaak. De zon en hogere temperaturen in het vooruitzicht kunnen daarbij alleen maar positief zijn voor de rijping van de vruchten."

Vraag komt met de zon
Kijkend naar de komende maanden ziet Philip dan ook weer een goede zomer voor zich. "De opbrengsten in kilo's zullen vergelijkbaar zijn met voorgaande jaren. Er is namelijk geen sprake van een massale verschuiving in areaal, waardoor er geen reden is om te denken dat er sprake zal zijn van overaanbod. Het is uiteraard altijd afwachten hoe de toekomst eruit gaat zien. Het blijft koffiedik kijken of er momenten zullen zijn dat er veel volumes tegelijk op de markt zullen komen of juist minder. Bovendien is de vraag natuurlijk in grote mate afhankelijk van het weer. Het kan allemaal gevolgen hebben voor de prijzen gedurende het seizoen, maar vooralsnog lijkt de markt mooi in balans te blijven."

Toch merkt de ondernemer dat er goesting is naar de nieuwe aardbeien. "Een deel van ons klantenbestand zijn bakkers en sinds vorige week, in aanloop naar Pasen, kregen we al veel vragen binnen wanneer de eerste aardbeien er zouden zijn. Bovendien gaat de temperatuur het weekend richting de 20 tot 24 graden, dus ik verwacht dat de verkoop zeer vlotjes zal verlopen. De prijzen liggen ook op een prima niveau voor de tijd van het jaar. De voorbije dagen gingen de aardbeien bij de veilingen voor tussen de €3,10 en €3,50. Dat zijn prijzen die gelijkwaardig zijn met andere jaren en niemand over hoeft te klagen."

Aardbeienautomaat
In Waregem zijn ze in ieder geval al begonnen met het opvullen van haar aardbeienautomaten, waar tegenwoordig een groot deel van de verkoop vandaan komt. "De automaten zijn wel echt in opkomst", verzekert Philip. "Ze worden overal uit de grond gestampt en ieder bedrijf heeft er ondertussen wel één of meerdere staan. Het heeft ook een groot deel van onze verkoop uit handen genomen. Waar we zo'n 15 jaar geleden zo'n 80 procent verkochten vanuit onze winkel en 20 procent via automaten, is dit ondertussen verschoven naar 10 procent vanuit de winkel en 90 procent vanuit de automaat. Het neemt simpelweg veel werk uit handen, op de opvulling na. Je kunt er ook alles mee. Van bereide gerechten tot aardappelen en aardbeien. Bovendien zijn ze 24 uur per dag beschikbaar. Je bespaart personeel en tijd. Alleen het contact met de klanten wordt minder, wat altijd wel jammer is, maar ieder voordeel heeft zijn nadeel."

Dochter in het bedrijf
Waar menig bedrijf in de sector te kampen heeft met problemen in bedrijfsopvolging zal dit voor Philip zeker geen uitdaging worden. "Sinds vorig jaar is namelijk mijn dochter Jorien Van Overbeke in de zaak gestapt en hebben we het maatschap Van Overbeke opgericht. Zij heeft 50 procent in de zaak overgenomen, waardoor we nu beiden voor de helft eigenaar zijn. Ik moet eerlijk bekennen dat het voor mij ook wel een hele fijne gedachte was dat ik niet meer enkel en alleen verantwoordelijk ben voor de beslissingen en het wel en wee van het bedrijf. Nu kunnen we samen kijken naar de stappen die we zetten. Bovendien richt ik me nu wat meer op het melkveebedrijf en zij op de aardbeien. Het is mooi om dit samen met mijn dochter te kunnen doen en dat ik me geen zorgen hoef te maken over de toekomst van ons familiebedrijf."

Voor meer informatie:
Philip en Jorien Van Overbeke
Aardbeien Van Overbeke
Bessemstraat 65
8790 Waregem (België)
+32 (0) 56 61 43 88
[email protected]
www.aardbeienvanoverbeke.be