Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kohl Direkt, Duitsland:

"Duitse koolprijzen sinds januari met €5 per 100 kg gedaald"

De afzet van witte en rode kool uit het Duitse Dithmarschen verloopt momenteel relatief soepel, volgens Dirk Johannßen van Kohl Direkt. "De afzet naar retailers verloopt zonder grote acties. De export naar Scandinavië is ook een constante, stabiele afzetmarkt voor het grootste deel van het jaar. Normaal gesproken zou de export naar Centraal- en Oost-Europa in deze tijd van het jaar ook moeten aantrekken, maar afgezien van een enkele aanvraag is de belangstelling hier nog steeds laag." Tot de afzetmarkten in het oosten behoren Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije, die na afloop van het binnenlandse seizoen met Dithmarschens kool uit de koeling worden bevoorraad.


Dirk Johannßen is koolteler in de regio Dithmarschen en medeoprichter van het in 2021 opgerichte marketingplatform Kohl Direkt.

De prijssituatie zou volgens Johannßen iets beter kunnen zijn. "Zowel bij kisten als bij zakgoed zijn de prijzen sinds januari met ongeveer €5 per 100 kg gedaald. Deze neerwaartse trend is niet helemaal te verklaren. Ik kan me echter goed voorstellen dat dit deels ook te maken heeft met de terughoudendheid van de consument om te kopen. Vanuit het perspectief van de teler zijn de kosten, vooral voor bewaring, de laatste tijd sterk gestegen, terwijl de prijzen gelijk blijven of dalen. We observeren dus een tegenstrijdige trend, wat op zijn beurt de marges sterk beïnvloedt."

Minimale uitbreiding van het areaal verwacht
Langzaam maar zeker kijken we ook al uit naar het komende seizoen, dat traditioneel begint met de oogst van vroege kool in de zomer. Johannßen: "In het afgelopen seizoen waren de prijzen voor vroege kool hoog. Hierdoor is vroege kool weer aantrekkelijker geworden, bijvoorbeeld in vergelijking met graan of andere akkerbouwgewassen, waardoor een lichte toename van het areaal niet kan worden uitgesloten."

Voor meer informatie:
Dirk Johannßen
Hof Johannßen / Kohl Direkt
Neufelderkoog 2
25724 Neufelderkoog, Duitsland
+49 (0)1511 2128400
johannssen@kohl-direkt.de
www.kohl-direkt.de

Publicatiedatum: