Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Heel vroeg begin steenfruitseizoen Murcia

"Op zaterdag 23 maart hebben we het eerste steenfruit geoogst", vertelt José Velasco, CEO van El Ciruelo, een bedrijf uit het Spaanse Murcia. "En dat is een record. Nooit eerder waren we er zo vroeg bij."

"De vroege oogst is te danken aan de goede opbouw van koude-uren in de herfst en winter gevolgd door hoge temperaturen vroeg in het jaar en dagen met veel licht en weinig regen", legt Velasco uit. April en mei zijn de maanden waarin het bedrijf de grootste volumes steenfruit afzet, voordat het in juni ook begint met de druivenoogst.

"Hoewel het nog een beetje vroeg is om te spreken over abrikozen en pruimen, zien we geen reden om niet uit te gaan van een goede oogst voor die producten", geeft de CEO van El Ciruelo aan. "Voor het vroege fruit verwachten we een mooie maatsortering, een goed suikerniveau en een degelijke kwaliteit."

"Wij zijn de eerste leveranciers van Spaans steenfruit en dat brengt een enorme verantwoordelijkheid met zich mee. We moeten immers de kwaliteitsnormen garanderen zodat het fruit voldoet aan de verwachtingen van de consumenten", stelt Velasco.

"Ook andere Spaanse regio's, met name Catalonië, Aragón en Extremadura, hebben grote volumes die heel Europa bedienen en bevoorraden. Maar wij zijn gespecialiseerd in vroeg steenfruit en daardoor zijn we complementair", legt José Velasco uit. "In die zin helpen we om de aanwezigheid van het Spaanse product in de schappen van supermarkten door heel Europa te vergroten."

In de afgelopen jaren heeft El Ciruelo zich gericht op rassenvernieuwing en aanpassing aan nieuwe teeltgebieden, zoals de kustgebieden, waar de weersomstandigheden gunstiger zijn. Het laat toe vooruitgang te boeken op het gebied van maatsortering, Brix-waarde en smaakkwaliteit. "We beginnen het seizoen in april met paraguayo's, perziken en nectarines en gaan in mei verder met nieuwe platerina's van uitstekende kwaliteit. Dat was enkele jaren terug ondenkbaar", benadrukt Velasco.

Het gros van het vroege steenfruit van El Ciruelo wordt afgezet in Europa en het Verenigd Koninkrijk. "We vermijden liever de lange reizen en de protocollen die het fruit niet ten goede komen."

Volgens José Velasco is het gebrek aan water een bedreiging voor de teelt van steenfruit en alle andere gewassen. "We moeten oplossingen zoeken voor een efficiënt gebruik om de watertoevoer op de lange termijn veilig te kunnen stellen."

"Andere uitdagingen blijven de stijgende arbeids- en inputkosten. In die zin gaat onze interesse uit naar nieuwe technologieën, automatisering en data-analyse. Dit is essentieel om als bedrijf concurrerend te blijven op de internationale markt", besluit José Velasco.

Voor meer informatie:
El Ciruelo S.L.
Autovía Alhama
Cartagena, Km 2,5
30840 Murcia (Spanje)
Tel: +34 968 630 645
comunicacion@elciruelo.com

Publicatiedatum: