Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
OP Alba Bio (Italië)

"Nicheproducten verrijken tomatenassortiment"

"Om de hoge standaard van ons groenteaanbod te handhaven, zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe rassen", zegt Vittorio Gona, voorzitter van de Italiaanse telersvereniging Alba Bio. "Om concurrerend te blijven op de markt, hebben we drie nieuwe tomatenrassen aan ons assortiment toegevoegd. De eerste is een mini Coeur de Boeuf-tomaat met een aantrekkelijke kleur en intense smaak. Hij wekt veel interesse bij klanten uit verschillende Europese landen om zijn kleine maat, stevigheid en aroma."

Vittorio Gona tijdens een bezoek aan een teeltbedrijf dat is aangesloten bij Alba Bio

"Vervolgens is er de zwarte cherrypruimtomaat met een zeer levendige rode kleur aan de binnenkant en een zeer hoge Brixwaarde. Dit product wordt gepresenteerd in de mixverpakkingen van gekleurde cherrytomaten, maar is ook beschikbaar in speciale verpakkingen. Tot slot is er de geribbelde tomaat. Ook die wordt zeer gewaardeerd door onze klanten omdat hij een zeer aangename smaak heeft en vlezig is. De geribbelde tomaat is ideaal voor een Caprese salade, maar eigenlijk voor elk gerecht met hele tomatenplakken. Bij de keuze voor een tomaat moeten we ons immers richten op nieuwe consumptietrends."

Mini Coeur de Boeuf-tomaten

"In de tuinbouw gaat het momenteel eigenlijk niet zo goed", stelt Gona, van toon veranderend. "De ramp die zich momenteel in Sicilië voltrekt, doet onze inspanningen om concurrerend te blijven teniet. Helaas kampen we met het verlies van koopkracht van de Italianen en het aantal gezinnen dat risico loopt op armoede neemt toe, van 8,2% naar 8,5% in slechts één jaar."

Zwarte cherrypruimtomaten aan de plant

"We zullen de stijging van de verpakkingskosten en logistiek op ons moeten nemen", stelt de expert. "De ruime aanvoer leidt tot veel lagere prijzen dan vorig seizoen. Daarnaast is er de concurrentie van andere teeltgebieden in het Middellandse Zeegebied, maar ook het lokale aanbod is dus toegenomen, vaak door verkeerde keuzes voor producten die op een bepaald moment populair blijken te zijn. Sommige collega's zouden de vaardigheid moeten hebben om de markten "te lezen". Maar we botsen op het onvermogen om ons te verenigen en zo zijn we niet in staat om het aanbod af te stemmen op de vraag."

Geribbelde tomaten

"Een ander heet hangijzer is klimaatverandering. Door de droogte zakken de grondwaterlagen en vervolgens infiltreert er zeewater, waardoor het zoutgehalte van het irrigatiewater stijgt. En extreme weersomstandigheden maken ons klimaat vergelijkbaar met een tropisch klimaat. We vragen de Italiaanse regering om in te grijpen, daar waar menselijk ingrijpen enige verlichting kan brengen, namelijk met de installatie van ontziltingsinstallaties om de zoutgehalte in het water te beheersen en met een verbetering van de verzekeringspolissen die bescherming bieden tegen rampzalige weersomstandigheden. Ten slotte is het gebrek aan arbeidskrachten chronisch geworden."

Punnet met gekleurde tomaten die nog zal worden aangevuld met zwarte cherrypruimtomaten

Over de prijzen zegt Gona tot slot: "De telersprijzen blijven dalen. Cherrytomaten halen €1,50 per kilo, cherrypruimtomaten €2,10 per kilo, trostomaten €1,10 per kilo, paprika's €1,30 per kilo, courgettes €1,10 per kilo en gekleurde cherrytomaten €2,60 per kilo."

Voor meer informatie:
Vittorio Gona
O.P. Coop. Alba Bio
Cda Ferranta, SN
97010 Marina di Ragusa (RG) – Italië
Tel: +39 (0)932 239003
info@gruppoalbabio.it
www.gruppoalbabio.it

Publicatiedatum: