Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Logistieke uitdagingen

"Europa topbestemming voor Keniaanse avocado's"

"Ondanks de situatie in de Rode Zee is het Keniaanse avocadoseizoen uitstekend van start gegaan", zegt Paul Kyalo, algemeen directeur van exporteur Konza Tropicals Limited. "Het seizoen is op 1 maart van start gegaan. In de eerste twee weken van het seizoen werden er vooral grote maten op de markt gebracht, van 14 tot 22. Meer dan 70% van Keniaanse avocado's wordt naar Europa verzonden. Daarna volgen het Midden-Oosten, Azië, inclusief China, Turkije en Rusland. In de derde week ontvingen we het nieuws van grote rederijen dat er een tekort was aan CA-reefers. Deze onaangename verrassing dwong sommige exporteurs aanzienlijke volumes enkele dagen in de koelopslag te houden. Het probleem wordt stilaan opgelost en vanaf begin april zou de export weer normaal moeten verlopen."

Er zijn zeker logistieke uitdagingen, aangezien de transittijd naar Europese bestemmingen fors is toegenomen. "Door de crisis in de Rode Zee komen er minder lege CA-reefers naar de haven van Mombasa. De transittijd naar belangrijke bestemmingen neemt ook toe. Waar een reis vanuit Mombasa naar Rotterdam vroeger 20 tot 22 dagen duurde, is dat nu 37 of zelfs meer dan 40 dagen. Naar Turkije is de transittijd opgelopen van 18-20 dagen naar meer dan 45 dagen. Echter, de markt in het Midden-Oosten en Azië blijft sterk en de transittijden zijn er niet veranderd."

Volgens Kyalo hebben de toegenomen transittijden ook effect op de kasstromen van de exporteurs. "De meeste volumes naar Europa lopen via de Spaanse haven Algeciras. Er is een stabiele transittijd van 30 dagen naar die bestemming. Toegenomen transittijden resulteren in minder liquiditeit voor de exporteurs, aangezien de telers direct bij het ophalen van het fruit worden betaald. Echter, door de langere transittijd, duurt het langer voordat de betaling aan de exporteurs wordt gedaan. Het goede nieuws is dat de kwaliteit van Keniaanse avocado's bij aankomst zeer goed is. De avocado's zijn stevig. Iedereen is blij met de voortgang die is geboekt. We kunnen al onze markten bereiken en ze blijven open voor Keniaanse avocado's, ondanks de crisis in de Rode Zee."

Kyalo stelt dat exporteurs en telers het fruit liever wat langer aan de bomen laten hangen, om te profiteren van een winstgevendere tweede helft van het jaar. "Van juli tot en met november hebben de avocado's nog steeds een uitstekende kwaliteit, droge stofgehalte en grote maten. Vooral in Europa zijn de prijzen dan goed, want de aankomsten uit andere landen nemen dan af."

De avocado's die niet geschikt zijn voor export, worden gebruikt voor avocado-olie. Ook dat is een grote markt voor de Keniaanse exporteurs. "Aanzienlijke volumes avocado bereiken mogelijk niet de versmarkt in het buitenland. Al deze avocado's zullen verwerkt worden tot avocado-olie. Kenia is de op een na grootste verwerker en exporteur van avocado-olie, na Mexico. Maar Kenia zal wel profiteren van de snelle toegang tot de markt in het Midden-Oosten en Azië om meer verse avocado's af te zetten. Het optimisme over de teelt, verwerking en export van avocado's en oliën in Kenia is groot", besluit Kyalo.

Voor meer informatie:
Paul Kyalo
Konza Tropicals Limited
Mob/WhatsApp : +254 711 214 869 (Kenia)
paulk@konzatropicals.com
https://konzatropicals.com

Publicatiedatum: