Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Extra verhoging minimumloon drijft kostprijs fruittelers verder op"

Het wettelijk minimumloon gaat op 1 juli aanstaande met 1,2 procentpunt extra omhoog, van € 13,27, naar minimaal € 13,43 per uur. Dit gebeurt op verzoek van de Tweede Kamer, die hiervoor een amendement indiende. Daarnaast vindt dit voorjaar nog de halfjaarlijkse indexatie van het minimumloon plaats, die ook op 1 juli ingaat, zo meldt NFO.

Op achterstand
Deze stijgingen brengen flinke kostenverhogingen met zich mee voor werkgevers, geeft NFO-hoofdbestuurslid René Simons aan. "De loonkosten van telers blijven maar stijgen, terwijl er niets aan de wig – het verschil tussen netto loon en totale loonkosten – wordt gedaan", zegt Simons. "Met name de hoge WW-premie voor seizoenarbeid is ons een doorn in het oog. In de landen om ons heen zijn mooie regelingen voor seizoensarbeid, maar wij komen steeds meer op achterstand te staan. Inmiddels is sprake van een verschil in loonkosten van enkele euro's per uur."

'Politiek, neem onze zorgen serieus'
Deze situatie maakt het voor Nederlandse fruittelers onmogelijk om te concurreren met collega's in het buitenland, geeft Simons aan. "We willen dagelijks zorgen voor gezond en betaalbaar fruit, ook voor consumenten die minder te besteden hebben. Daarnaast promoten we goed werkgeverschap, nemen we werknemers in eigen dienst en laten we ons niet verleiden tot A1-verloning. We roepen de politiek op om onze zorgen serieus te nemen. Eerlijkheid duurt het langst, maar dat doe je wel samen!"

Bron: NFO

Publicatiedatum: