Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouw telt meeste jonge bedrijfshoofden

In 2023 was bijna 20 procent van de bedrijfshoofden in de Nederlandse landbouw 67 jaar of ouder. 2013 was dat nog 17 procent. De akkerbouw telde het hoogste aandeel bedrijfshoofden van 67 jaar of ouder. Het aandeel bedrijven met een bedrijfshoofd jonger dan 40 jaar nam tegelijkertijd ook toe, naar 9,4 procent. De tuinbouw telde het hoogste percentage jongere bedrijfshoofden met 12 procent. Dit blijkt uit definitieve cijfers van de landbouwtelling van het CBS.

Vaker grotere bedrijven bij boeren jonger dan 40 jaar
In totaal hadden 6.090 bedrijven in 2023 een Standaard Opbrengst (SO) van meer dan 1 miljoen euro. Hiervan werd 15 procent geleid door een bedrijfshoofd jonger dan 40 jaar. Met iets meer dan 6 procent was het aandeel bedrijfshoofden van 67 jaar of ouder in deze klasse het kleinst.

Er waren ruim 9 duizend bedrijven in de SO-klasse van een half miljoen euro tot 1 miljoen euro. Het aandeel bedrijven in deze klasse dat geleid werd door jongere boeren is met 11 procent relatief groot. Acht procent van deze bedrijven was in handen van bedrijfshoofden van 67 of ouder.

De SO-klasse van 3 duizend tot 25 duizend euro bestond in 2023 uit ruim 8 duizend bedrijven. Hier waren vooral bedrijfshoofden van 67 jaar of ouder actief (38 procent), 8 procent van de boeren in deze klasse was jonger dan 40.


Rens Aarts nam onlangs de komkommer- en tomatenkwekerij van zijn ouders in Asten-Heusden over: kwekerij Gerard Aarts.

Bron: CBS

Publicatiedatum: