Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse Fleuron d'Anjou wil binnen 5 jaar 1.000 ton asperges telen

Commercieel directeur van de coöperatie Fleuron d'Anjou Brahim El Hasnaoui vertelt over het nieuwe Franse aspergeseizoen, dat veel vroeger van start is gegaan.

Asperges in beschermde teelt

Een vroege start
Dit jaar is het witte aspergeseizoen in het Loiredal veel vroeger van start gegaan dan normaal, namelijk op 23 februari dit jaar in plaats van 8 maart vorig jaar. De vroegere start, maar vooral ook de kleinere partijen, waren te wijten aan het regenachtige weer in januari en februari, waardoor de telers geen asperges konden planten. "Gelukkig kon er op beschutte plekken (kassen en minitunnels) wel asperges worden geteeld en kwamen de eerste asperges in de laatste week van februari binnen. Het aantal partijen neemt geleidelijk aan toe en sinds vorige week kunnen we onze producten bij leveranciers op de lijst zetten."

"Pasen begint twee weken te vroeg"
Ondanks de weersomstandigheden die niet gunstig zijn voor de consumptie is de vraag momenteel vrij goed. "Gelukkig zijn de kopers in groten getale aanwezig en helpen promotieacties in winkels de verkoop verder te stimuleren. De prijzen zijn op hun beurt lager dan die van vorig jaar, maar houden wel nog steeds goed stand. Uiteindelijk zijn dit seizoensprijzen, afgestemd op het aantal beschikbare partijen. Dit jaar zijn de paasdagen, een van de belangrijkste periodes van het jaar voor asperges, echter reden tot bezorgdheid. "De paasperiode is traditioneel een heel drukke tijd voor ons, maar begint dit jaar bijna twee weken te vroeg."

Wat is het volgende hoogtepunt van het seizoen wordt? "Op 1 mei zullen we zien hoe consumenten zich gedragen na Pasen, maar als we een fatsoenlijk handelsniveau willen hebben zullen asperges de komende vier weken in de schijnwerpers moeten staan.


Vollegrondsteelt

Ontwikkeling van de aspergeteelt
Fleuron d'Anjou wil de aspergeteelt ontwikkelen om ervoor te zorgen dat binnen 5 jaar de doelstelling van een opbrengst van 1.000 ton wordt bereikt. In het kader van die doelstelling houdt de coöperatie Val de Loire op 22 mei een open dag. "Wat er op de agenda staat? Met onze telers praten over het aspergeteeltproces en, meer in het algemeen, met iedereen die geïnteresseerd is in de aspergeteelt, met technische discussies en een demonstratie van aanaard- en oogstapparatuur."

Een ontwikkeling die parallel loopt met de certificering van de BGA Val de Loire asperge. "De aanvraag voor de BGA is al ingediend bij de INAO. We wachten nog op een reactie, maar zodra de BGA officieel is, zullen we met een aanzienlijk aantal partijen op de markt aanwezig moeten zijn om aan de vraag te kunnen voldoen."

Voor meer informatie:
Brahim El Hasnaoui
Fleuron d'Anjou
Tel. : +33(0) 241 530 480
fleurondanjou.fr

Publicatiedatum: