Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uitdagingen voor het komende Egyptische druivenseizoen

De omstandigheden in Egypte, zowel op teelttechnisch als financieel gebied, hebben de ontwikkeling van de druiven in de boomgaarden gecompliceerd. "We verwachten een bewogen seizoen", zegt Hesham Tantawi, voedingsexpert en verantwoordelijke voor de technische ondersteuning en ontwikkeling bij Green IAP.

"De temperaturen waren tot voor kort perfect, over het algemeen boven de 15 graden. Maar plots zakte het kwik sterk, wat de bloeifase verstoorde. Sommige rassen zijn harder getroffen dan andere", legt Hesham uit.

"Het leidt ook tot een langzamere groei van de druiven, maar het is nog te vroeg om te weten of dit een late start van de oogst zal betekenen", zegt Hesham. "Hoe dan ook, zelfs als sommige telers een vroege oogst hebben, die begin mei van start kan gaan, worden de grootste volumes later dan gebruikelijk verwacht."

"Het is goed dat de oogsten van verschillende telers gespreid op de markt zullen komen. Het zorgt voor een evenwicht in de beschikbare volumes gedurende het seizoen. Echter, het grootste concurrentievoordeel van Egypte is de vroege toetreding tot de markt. Sinds 2018 heeft het gedurende een volledige maand geen concurrentie. Een late toetreding zal leiden tot commerciële moeilijkheden", voegt Hesham toe.

Ook de economische context brengt uitdagingen met zich mee. "Wat de situatie verder compliceert, zijn de schommelingen in de wisselkoersen. Financiële beperkingen maken de besluitvorming rond teeltbeheer veel lastiger."

Egypte heeft een lange periode van depreciatie van zijn pond tegenover de Amerikaanse dollar doorgemaakt, maar de lokale munt is onlangs aanzienlijk geherwaardeerd. "De herwaardering vond plaats net nadat druiventelers tuinbouwinputs hadden geïmporteerd. De teeltkosten zijn daarom te hoog voor de huidige dollarkoers. Het zal moeilijk zijn om deze kosten in de exportprijzen door te berekenen, en tegelijkertijd zullen prijsverhogingen essentieel zijn", legt Hesham uit.

"De teeltkosten in de druivenbranche in Egypte hebben een recordhoogte bereikt van ongeveer 500.000 pond (€ 9.750) per hectare, of het dubbele van vorig jaar", merkt de teler op.

De crisis in de Rode Zee werpt ook een schaduw over de sector, maar Hesham blijft vol vertrouwen. "We zien veel inspanningen om deze crisis, die al veel te lang heeft geduurd, in te dammen. Er zet zich al een geleidelijke terugkeer naar normaal in, hopelijk is het opgelost voor de start van het druivenseizoen."

Er worden inspanningen geleverd om de problemen aan te pakken die de druivensector vorig jaar heeft ondervonden, meldt Hesham. "Op logistiek vlak zal binnenkort een nieuwe Egyptische rederij operationeel zijn, wat zal helpen om de congestie in de scheepvaart naar Europa te vermijden. Dat zal zeker ten goede komen aan de druiven, een gewas dat bijzonder gevoelig is voor de transittijd."

"De regering heeft ook nieuwe maatregelen ingevoerd om mogelijke niet-geautoriseerde zendingen van gepatenteerde druivenrassen tegen te gaan. Er zal ook een klachtenmechanisme ter beschikking staan van zaadbedrijven, waardoor ze audits kunnen activeren op verdachte percelen."

"Wat betreft de rassenkeuze zien we ook grote veranderingen op nationaal niveau, met verschuivingen en een heropleving van bepaalde rassen die over het hoofd waren gezien. De grote winnaars van deze trends, qua areaal en volumes, zullen de Superior en Early Sweet rassen zijn. We zien ook een snelle ontwikkeling in de rozijnensector", aldus Hesham.

Hesham heeft deze week de prijs gewonnen voor de 3e editie van het "Milion Acres" programma, na een stemming door collega's en het wetenschappelijk comité van het programma, in de categorie "Adviseur plantenvoeding". Het programma wordt gesponsord door het particuliere televisiekanaal Al Hadath Alyaoum. "Deze prijs betekent veel voor mij en het versterkt mijn toewijding om samen met de telers te werken aan de opwaardering van de Egyptische druiventeelt", besluit Hesham.

Voor meer informatie:
Hesham Tantawy
Green IAP
Tel: +20 1050505387 (Egypte)
hesham.Tantawy@green-iap.com

Publicatiedatum: