Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Telers van stevige Red Jonaprince appelen zijn de winnaars in Polen"

"Er zijn nog steeds grote voorraden Golden Delicious appelen in Polen", zegt Jakub Krawczyk, exportmanager van Appolonia. "De huidige stock lijkt vrij goed op die van vorig seizoen rond deze tijd van het jaar. Van Golden Delicious hebben we nog steeds aanzienlijke volumes beschikbaar. De Golden export is niet echt met grote hoeveelheden van start gegaan en bijna iedereen heeft zijn kamers vol met dit ras. Ook Italië en Spanje hebben er nog veel, dus er is niet echt veel ruimte op de markt om ze te verkopen. Normaal gesproken waren Egypte of Jordanië grote kopers, maar dit seizoen hebben we niet veel naar daar geëxporteerd."

Het gebrek aan interesse in de Golden Delicious appelen komt niet door het ras zelf, maar door de maten, die kleiner zijn dan waar de Europese consument de voorkeur aan geeft. "Klanten in Europa kochten normaal gesproken Goldens in maten groter dan 75 mm, wat ons achterlaat met grote volumes van maten tussen 70 en 75. Ook die moeten we zien te verkopen. Er zijn echter niet veel bedrijven geïnteresseerd in die maatsortering. Het is geen gemakkelijke taak, terwijl de Goldens vorig jaar heel vlot wegliepen. We hopen nog steeds dat de situatie zal veranderen, want het is natuurlijk een super lekkere appel."

Het Gala seizoen zou daarentegen dit jaar iets eerder kunnen eindigen. "Er waren minder appelen met goede consistentie, zodat een deel dat normaal naar Azië zou zijn gegaan, nu naar Europa wordt verzonden. Klanten hebben zeer hoge normen met betrekking tot dit ras en stevigheid is erg belangrijk bij de export van Gala. Alleen echt harde appelen kunnen worden gekozen voor transittijden van meer dan 30 dagen."

Eén specifiek ras is op dit moment vrij populair, maar Krawczyk stelt dat ze de juiste stevigheid zullen moeten hebben. "Ik denk dat telers die in staat zijn geweest om Red Jonaprince te oogsten met een stevigheid van rond de 6,5-7+ de winnaars zijn. Er is op dit moment een grote vraag naar die variëteit en de prijzen in Azië zijn hoger dan die in Polen of Europa. Er zijn nu veel appelen beschikbaar met een veel beperktere consistentie, maar we kunnen ze niet aan veel klanten verkopen."

"Er is nog steeds een grote vraag naar Gala's in Azië en het Midden-Oosten. Er was een moment in het seizoen, het duurde een paar weken, dat iedereen op zoek was naar Gala's. Helaas zijn er niet zoveel beschikbaar en voor een aantal klanten zijn we gedwongen het seizoen eerder af te sluiten. Langzaam plaatsen Europese klanten meer bestellingen, maar dat moet nog steeds toenemen. Vanaf 1 april zal Wit-Rusland weer opengaan voor Poolse appelen, dus dit zal de markt waarschijnlijk een beetje in beweging brengen. Maar we hopen echt dat Europa binnenkort normale volumes gaat bestellen. We denken ook dat supermarkten een beetje meer moeten aansluiten bij de marktprijs, die nu aan het stijgen is", besluit Krawczyk.

Voor meer informatie:
Jakub Krawczyk
Appolonia
Tel: +48 785 342 930 (Polen)
jakub.krawczyk@appolonia.pl
www.appolonia.pl

Publicatiedatum: