Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwe producten ten faveure van traditioneel paasassortiment bij Sebrechts

"Citrus en druiven heeft men wel gezien, dus de Franse specialiteiten zijn nu veelgevraagd"

Tholen - Met het paasweekend voor de deur is het normaal gesproken het moment van het jaar dat het storm loopt in de groothandels. Toch valt dat dit jaar wat tegen, zo vertelt Ellen Sebrechts van Sebrechts Groenten en Fruit. "Het is wat rustiger dan andere jaren. Ik denk dat het komt doordat vandaag de paasvakantie start, maar het vervolgens ook gelijk Pasen is. Normaal valt Pasen aan het einde van de paasvakantie en dan koopt men er wel speciaal voor in. Nu gaan velen, helemaal met het wisselvallige weer, gelijk op vakantie, waardoor de verkoop moeilijk in te schatten valt."

"Ik heb ook het idee dat veel winkels de sfeer hierdoor graag in de winkel willen houden", zo vervolgt de onderneemster van de familiegroothandel uit Antwerpen. "We krijgen al veel mailtjes over speciale producten, omdat de paasverkoop wat tegenvalt voor ze. Zeekraal, lamsoor en daslook zijn veelgevraagde producten. Daarnaast is er al vraag naar exoten, zoals pitahaya en baby-ananas. Het zijn artikelen die normaal richting de achtergrond geduwd zouden worden ten faveure van de traditionele paasproducten, zoals aardbeien en asperges, maar nu in beeld komen."

"Hetzelfde geldt voor de Franse producten. Alles wat tekort is vanuit Spanje of België zelf wordt aangevuld met het assortiment uit Frankrijk. Dat is wel plezant, want het zijn hele mooie artikelen. Ik laat woensdag altijd een partij binnenkomen, maar ik heb gisteren al bij moeten bestellen, omdat er zo veel vraag naar is. Dat is dus voornamelijk, omdat het Belgische aanbod in die producten nog niet gestart is. Tuinbonen, Coeur de Boeuf- tomaten en andijvie is er vanuit België nog weinig of helemaal niet. In Frankrijk is de temperatuur wat beter, waardoor ze ook wat sneller beginnen. Bovendien heb je daar nog veel telers die zich specialiseren in specifieke producten, waardoor de kwaliteit erg goed is."

"Het is zeker geen goedkoop product, maar mensen kiezen dan toch voor kwaliteit, omdat ze het willen proberen en het een mooie boost geeft aan je aanbod. Zeker op het moment dat men niet de verkoop heeft die ze wensen richting de feestdagen. In tuinbonen was het Spaanse aanbod bijvoorbeeld niet zo mooi, maar hebben we hele mooie Franse binnen gekregen. Deze gaan letterlijk voor het dubbele, maar men wil het ervoor betalen. Zodra het Belgische aanbod begint, zal er daarentegen ook wel snel overgeschakeld worden hoor. Dan kies men toch voor het lokale aanbod, maar voor dat er is, loopt het Franse assortiment heel goed. Het is ook een beetje omdat mensen de bekende producten een beetje beu zijn. Het winteraanbod heeft men wel gezien. De druiven en citrus zijn heel goed, begrijp me niet verkeerd, maar dat verkopen we al even. Iedereen zoekt naar speciale artikelen. Nieuwe dingen. En dan komen die Franse specialiteiten in beeld. Het is tijd voor de zomer. Iedereen kijkt heel erg uit naar het zomerfruit en wijzelf ook", lacht Ellen.

Fluctuerende aardbei- en aspergeprijzen
Het betekent overigens niet dat de asperges en aardbeien volledig naar de achtergrond zijn gedreven deze weken. "We zijn er natuurlijk mee gestart en het blijven altijd wel hardlopers. Alleen merken we zeer fluctuerende prijzen hierin. Dat is opvallend. Asperges waren vorige week vrijdag heel duur en maandag en dinsdag waren ze opeens weer in elkaar gezakt. Ik denk dat het komt doordat de supermarkten voor het weekend veel hebben ingekocht. Toen steeg de prijs ineens. Nu viel die vraag deze week wat weg en zakten de prijzen gelijk. Ik verwacht dat ze vanaf volgende week verder zullen dalen. Het blijft alleen afwachten, omdat het door het koude en natte weer moeilijk is om de asperges te steken."

"De aardbeien waren dan maandag en dinsdag weer niet zo duur, waardoor we dachten dat er genoeg aanbod was en we in de loop van de week wel meer konden inkopen. Alleen was de prijs eergisteren en gisteren opeens serieus omhoog gegaan. Dat had ik niet verwacht, omdat de vraag door het mindere weer toch niet heel hoog is, maar ik heb de indruk dat er veel op export gaat. Er lopen nog contracten die niet volledig ingevuld kunnen worden en dan halen ze de aardbeien van de klok. Dat drijft de prijs omhoog. Echter is dat altijd gevaarlijk, want als je met die prijzen veel inkoopt en ze zakken ineens in elkaar, kun je ook veel verlies draaien. Gelukkig daalde de prijs vandaag dan ook weer enorm tot groot plezier van onze klanten, die zo met de mooie kwaliteit aardbeien in alle maten toch het zonnetje op hun kraam kunnen toveren. Je kunt wel stellen dat het echt handel is momenteel. De aankoop voor de feestdagen is altijd een uitdaging, maar ik hoop dat dit de start is voor een mooi seizoen", besluit Ellen.

Voor meer informatie:
Ellen Sebrechts
Sebrechts Groenten & Fruit
Kielsbroek 4
2020 Antwerpen, België
+32 32374192
info@sebrechtsfruit.be
www.sebrechtsfruit.be