Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Braziliaanse fruitsector op bezoek bij president Da Silva

Brazilië wil kleine AGF-export flink uitbreiden

De Braziliaanse fruitsector genoot vorige week van een informele bijeenkomst in de vorm van een barbecue met de president van het land, Luiz Inácio Lula Da Silva, de vicepresident en enkele ministers. "Afgelopen dinsdag werden we ontvangen door president Lula Da Silva om te praten over onze problemen en wat er nodig is om onze export verder te verhogen", zegt Luiz Roberto Barcelos, directeur institutionele betrekkingen van Abrafrutas en bekend als de 'meloenenkoning' van Brazilië. "De fruitsector is de eerste sector die een vergadering heeft belegd met de president. Het idee was om hem vier tot vijf punten te geven om direct op te lossen."


Telers en leden van Abrafrutas met de president van Brazilië, Lula Da Silva, met beide duimen omhoog

Het orgaan voor de fruitsector van Brazilië, Abrafrutas, stelt dat de fruitexport een record van $ 1,26 mld heeft behaald. "Hoewel we jaar na jaar onze export verhogen, hebben we de opening van nieuwe markten gevraagd."

"Het eerste punt dat we aan de president hebben voorgelegd, gaat over ePhyto, dat we nog steeds niet hebben. Het papierwerk kost veel tijd. Soms komen schepen in Europa aan en dan zijn de containerdocumenten verloren. Ten tweede brengen de vluchten vanuit Azië naar het noorden van Brazilië een fytosanitair risico met zich mee, we zouden dat product niet het land binnen moeten laten. We hebben het ook gehad over biologische producten. We willen verder dat de belastingwetgeving wordt gewijzigd om fruit goedkoper te maken voor de mensen. En we willen dat seizoensarbeiders in het sociale programma blijven, zelfs als ze tijdelijk in dienst zijn. Dit zijn zaken die de federale overheid kan oplossen, de president beloofde hiervoor te zorgen", legt Roberto Barcelos uit.

Hij zegt dat Brazilië een klein percentage van zijn groenten en fruit exporteert. "Brazilië is de op twee na grootste producent van groenten en fruit, na China en India. Maar minder dan 3% is bestemd voor export. We weten hoe we moeten exporteren. De uitdaging hier is het creëren van een exportmentaliteit. Er zijn maar weinig bedrijven die naar de internationale markt kijken. Er is een enorm potentieel om het volume uit te breiden. We hebben het fruit, het probleem is het creëren van de ambitie om te exporteren."

Roberto Barcelos zegt dat ze een vrijhandelsovereenkomst tussen Mercosur en de EU nodig hebben. "Ons fruit betaalt er nu 10% invoerrechten. Onze Zuid-Amerikaanse concurrenten hebben een nultarief. Onze druiven betalen 14%, vanuit Peru is het 0%. Onze meloenen worden geconfronteerd met een tarief van 9% terwijl die uit Midden-Amerika veel lager zijn. We zijn vragende partij voor deze vrijhandelsovereenkomst", stelt hij.

Roberto Barcelos is de voormalige voorzitter van Abrafrutas en dient nu als de institutionele directeur die de relatie met politici en overheidsfunctionarissen in de hoofdstad onderhoudt. "De recente hevige regenval in Brazilië, vooral in het noordoosten van het land, vormt geen groot risico voor de meloenen, druiven en zelfs mango's, omdat het niet het hoogseizoen is", legt hij uit. "We hebben veel meer regen dan voorspeld. Tijdens een periode van El Niño zou er weinig regen moeten vallen. Veel regen berokkent enige schade aan meloenen en mango's, maar niet aan ander fruit."

Voor meer informatie:
Luiz Roberto Barcelos
Abrafrutas
Tel: +55 85 9199-9415 (Brazilië)
www.abrafrutas.org

Publicatiedatum: