Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Albanië steeds meer afhankelijk van import

Albanië heeft een significante toename gezien in de import van groenten en fruit, met een groei van 63% in januari-februari 2024 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Echter, de groeisnelheid van de export van deze goederen is aanzienlijk langzamer. Deze ontwikkeling wijst op een groeiende afhankelijkheid van buitenlandse markten, wat verergerd wordt door de depreciatie van de euro die de AGF-sector beïnvloedt. Ondanks het potentieel voor de teelt van hoogwaardige producten vanwege het gunstige klimaat en de geografische ligging van Albanië, vertoont de ontwikkeling van de land- en tuinbouwsector een neerwaartse trend.

Vergelijkende gegevens van de eerste maanden van 2023 en 2024 onthullen een dramatische verschuiving in de handelsbalans, waarbij de import dit jaar de export aanzienlijk overtreft. Specifiek, de import van groene groenten steeg met 79%, en fruitimport steeg met 49% in de eerste maanden van 2024 vergeleken met de overeenkomstige periode in 2023.

Marktobservaties tonen aan dat meer dan 80% van de producten die beschikbaar zijn in de retail geïmporteerd wordt, met een verscheidenheid aan voedselproducten afkomstig uit landen zoals Egypte, Turkije, Griekenland, Servië, Oekraïne en Noord-Macedonië. Deze toenemende afhankelijkheid van import, die in het hele jaar 2023 met 10% in volume steeg - het hoogste niveau in twee decennia - benadrukt de uitdagingen waarmee de voedselzelfvoorziening van Albanië wordt geconfronteerd.

Bron: alfapress.al

Publicatiedatum: