Het lokale peulvruchtenseizoen is vanmorgen van start gegaan bij BelOrta met de verkoop van de eerste boterbonen. De eerste kisten van deze peulvruchten werden door teler Paul Hermans en zijn vrouw Brigitte Grepdon aangevoerd en aangekocht door Belgian Fresh Food uit Antwerpen.
De eerste boterbonen verschenen vanmorgen op de klok en BelOrta verwacht dat ze beschikbaar zullen blijven tot en met half oktober, met een piek tijdens de zomermaanden. Hoewel de boterboon oorspronkelijk afkomstig is uit Zuid-Afrika, worden ze nu ook met succes geteeld in België. De nieuwe oogst zal voornamelijk in kleinverpakkingen te vinden zijn in Belgische supermarkten, al worden ze ook vaak los aangeboden door lokale detailhandelaren.
"Boterbonen zijn niet alleen een heerlijke toevoeging aan diverse gerechten, maar ze zijn ook een goede bron van vezels, eiwitten en vitamine C. Met hun goudgele kleur en romige smaak zijn ze een variatie op de traditionele groene bonen. Bonen zijn veelzijdige ingrediënten die perfect passen in zowel warme als koude gerechten. Naast de boterbonen zullen ook de sperziebonen, snijbonen, tuinbonen in de loop van het voorjaar volgen."
Komkommerseizoen volop in gang
Nu de lente stilaan in het land is, gaan daarnaast de producties van tal van voorjaarsproducten de hoogte in. Bij BelOrta ging het komkommerseizoen reeds officieel van start op 26 januari 2024, maar intussen zijn de komkommers volop beschikbaar.
Dat BelOrta komkommers ook buiten de landsgrenzen in de smaak vallen, komt tot uiting in de exportcijfers. Het toegenomen aanbod blijft zijn weg vinden in binnen- en buitenland. Uit cijfers van GFK (i.o.v. VLAM) blijkt dat de consumptie van komkommers bijna verdubbeld is ten opzichte van 15 jaar geleden. Terwijl een consument 15 jaar geleden gemiddeld 780g komkommer per jaar at, is dat intussen gestegen tot gemiddeld 1,45 kg.per jaar.
Verder tonen deze cijfergegevens aan dat de belangrijkste kopers in België voornamelijk gezinnen met kinderen en jonge singles zijn. Deze groepen hebben de veelzijdigheid en het gemak van komkommers omarmd, waardoor ze onmisbaar zijn geworden in de keuken.
Afgelopen jaren namen ook de komkommerspecialiteiten bij BelOrta gevoelig toe. Door de gestegen consumenteninteresse voor snackkomkommers en cocktailkomkommers werd een heel nieuw marktsegment aangeboord. De snackkomkommers worden vaak samen met snacktomaten en snackpaprika's aangeboden in on-the-go-concepten zoals shakers of zakjes maar vinden ook hun weg in apéro en tapas-toepassingen.
Cocktailkomkommers hebben dan weer een groei gekend door de snackification-trend waarbij ze gezien worden als gezond alternatief als tussendoortje. Die laatste worden bij BelOrta aangeboden in het Crunchy-King-segment.
Voor meer informatie:
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
B-2860 Sint-Katelijne-Waver, België
Tel.: +32 (0)15 55 11 11
info@belorta.be
www.belorta.be