Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joery Goense, Smiley-Apple:

"Meeneemzakje met geschilde appelpartjes slaat aan in kindermenu's"

Tholen - Een langgekoesterde wens van fruitteler Jack Goense uit Oudelande was om zijn appels hapklaar in een bakje te krijgen. In 2022 verrees de fruitverwerkingsfabriek van Smiley-Apple in Yerseke. Inmiddels is het assortiment uitgebreid met schoolfruit en perenpartjes en worden naast de retail ook de nodige scholen, speeltuinen en zwembaden van convenience fruit voorzien.

"Al vrij snel konden we Jumbo en Spar, aangevuld met enkele franchisers met onze appelpartjes beleveren, dus daarmee hadden we een mooie start, maar we kwamen er al snel achter dat de markt voor appelpartjes groter was dan alleen de supermarkt", vertelt Joery Goense, zoon van Jack en verantwoordelijk voor de verkoop. Zo heeft het bedrijf onlangs een meeneemzakje geïntroduceerd. "Voor fastfoodketens, maar ook pretparken is dit een ideaal product om hun publiek een gezond alternatief te bieden."

Een handige zet was de introductie van Smiley-Apple koelvitrines, waarvan het bedrijf er inmiddels 125 in bruikleen heeft neergezet bij scholen, zwembaden en pretparken. "Een mooi attribuut om de temperatuur van het product te bewaken en het merk goed in beeld te brengen bij de consument", constateert Joery tevreden. Tegelijkertijd een uitdagende logistieke operatie, die het bedrijf gedeeltelijk oplost door het fruit met eigen transport te bezorgen en deels op te sturen met een eigen doos en coolpacks.

Maribelle-appel
Inmiddels is Smiley-Apple overgeschakeld op het appelras Maribelle. "Een fijne, zoete appel die jaarrond uit Nederland komt. Voor ons bevalt dit ras erg goed. Het vorige ras waar we mee werkten leverde nog weleens klachten op, maar daar hebben we met de Maribelle geen last van. Iedere bite is zoet en stevig", aldus Joery. Met het schillen en snijden van de peren haalde het bedrijf uit Yerseke een andere uitdaging op haar hals. "Peren passen natuurlijk perfect in het verlengde van de appels, alleen is de timing een uitdaging. Onrijp zijn ze namelijk perfect te schillen, maar niet te eten en voor rijpe peren geldt het tegenovergestelde. Door onze schoolfruitactiviteiten kunnen we echter het leveren van de peren perfect inplannen, omdat we zelf het assortiment invullen."

"Onze belangrijkste doelgroep vormen kinderen en daar sluit het schoolfruit perfect op aan. Vandaar dat we ook gestart zijn met de inkoop van snackgroenten, die we gewassen en geschrapt leveren, dat vullen we aan met bananen en mandarijnen, zodat we een mooi schoolfruitpakket kunnen aanbieden. Het assortiment kan per seizoen verschillen." Inmiddels worden scholen in Zeeland en Brabant, maar ook in Rotterdam en Den Haag wekelijks door Smiley Apple van schoolfruit voorzien. "Dat gaat om mooie aantallen. We bedienen scholen met 200 leerlingen, die drie keer per week schoolfruit krijgen aangeboden."

Ook de eigen thermoboxen zijn speciaal ontworpen om de versheid van de fruitbakjes te behouden. "Met een THT van tien dagen kunnen we onze klanten hiermee goed voorzien. Nu zitten de klanten nog vooral in de regio, maar onze ambitie is groter. Binnen een dag zitten we tenslotte in Parijs", lacht Joery. Om in te spelen op de nieuwe verpakkingswetgeving, introduceerde Smiley-Apple tevens grootverpakkingen van 2,5 kilo. "Hieruit kunnen 25 porties van 100 gram worden geserveerd en de lege sta-zakken nemen wij weer mee, waarna wij ze als plastic afval verwerken."

High care fabriek
Hoewel er heel wat fruit geschild, gesneden en verpakt dagelijks de deur uitgaat, is het aantal mensen in de fabriek beperkt. "We hebben het goed aangepakt en gelijk een high-care fabriek gebouwd. Vanaf het eerste moment hebben we met ons machinepark ingezet op automatisering, waar we 20.000 bakjes per dag kunnen produceren. Natuurlijk had dat een aanlooptijd nodig, maar toen alles eenmaal liep, draaide de productie als een zonnetje en kunnen we dat prima met twee mensen behappen", vertelt Joery. Hij gelooft niet dat hij een concurrent is voor andere fruitverwerkers. "Met onze appels bedienen we een heel specifiek stukje van de markt en daarin zijn we juist een leverancier van de grote AGF-verwerkers."


Verpakkingslijn Tramper Technology

Hij is positief gestemd over de toekomst. "Gezond eten staat meer dan ooit in de belangstelling. Het is onze missie om mensen te helpen hen gezonder te laten eten. Dit doen we door geschilde en voorgesneden appels aan te bieden. We weten dat de appelconsumptie dan beduidend hoger ligt vergeleken met het aanbieden van hele (ongeschilde) appels. We krijgen reacties van onze klanten dat ze dankzij onze appelpartjes meer fruit verkopen dan ze ooit gedaan hebben. Daar doen we het voor!"

Voor meer informatie:
Joery Goense
Smiley-Apple
Grintweg 40A
4401 NG Yerseke
Tel: +31 (0)113 855555
Info@smiley-apple.nl
www.smiley-apple.nl