Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

DFDS neemt walstroomvoorziening in gebruik

DFDS heeft de walstroominstallatie officieel in gebruik genomen voor de schepen die aanmeren aan de ligplaats van de JinLing roll-on-roll-off-schepen voor de lijndienst van en naar Immingham. Vanaf nu zullen geschikte, aangemeerde schepen hun diesel aangedreven generatoren uitschakelen en gebruik maken van groene walstroom. DFDS heeft het voornemen om in de toekomst de andere twee ligplaatsen van de terminal ook van walstroom te voorzien, zo meldt het havenbedrijf Rotterdam.

De walstroominstallatie heeft een capaciteit van 1,8 MW (het energie-equivalent van bijna 1.500 huishoudens) en levert naar verwachting 3,5 GWh per jaar aan elektriciteit. De geschatte CO2-reductie bedraagt ca. 2.100 tot 2.300 ton op jaarbasis. Daarnaast draagt walstroom bij aan de lokale luchtkwaliteit door vermindering van fijnstof- en stikstofuitstoot en komt het de leefomgeving ten goede doordat er minder geluid wordt gemaakt.

Rotterdam Shore Power
DFDS neemt de groene walstroom af van Rotterdam Shore Power (een joint venture van Havenbedrijf Rotterdam en Eneco) die ook eigenaar is van de walstroominstallatie. De door Eneco geleverde groene stroom is afkomstig van Eneco Hollandse Wind & Zon bronnen. De aanleg van de walstroominstallatie wordt verzorgd door Actemium en is financieel mede mogelijk gemaakt door subsidies van de Rijksoverheid en de provincie Zuid-Holland.

Walstroom is een cruciale pijler van de verduurzamingsstrategie voor het Rotterdamse havencluster. Minstens 90 procent van de offshore, veerboten, cruise- en roll-on-roll-off schepen en containerschepen in Rotterdam moet in 2030 gebruik maken van walstroom. Dit scheelt de uitstoot van ongeveer 200.000 ton CO2 en 2.500 ton stikstof. Dit betekent een grote stap naar een steeds schonere en toekomstbestendige haven.

Bron: Port of Rotterdam

Publicatiedatum: