Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe dieet- en innovatiekeuken in UMCG

Dinsdag 5 maart is de nieuwe dieet- en innovatiekeuken van het UMC Groningen officieel geopend. In het nieuwe voedingsconcept voor patiënten van het Groningse universitair ziekenhuis gaat het daarbij om het verleiden, motiveren en stimuleren van de patiënt om zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten. De dieet- en innovatiekeuken speelt daarbij een belangrijke rol. De koks bereiden er zeer specifieke voeding en nieuwe gerechten.

Naast het bereiden van maaltijden, worden in de nieuwe dieet- en innovatiekeuken verschillende tests gedaan om te bepalen wat patiënten nodig hebben of kunnen eten. Zo wordt met voedselprovocatietests door allergologen en diëtisten vastgesteld of een patiënt ergens allergisch voor is.

De patiënt eet of drinkt volgens een testschema voorzichtig een voedingsmiddel dat mogelijk een allergische reactie uitlokt. In de dieet- en innovatiekeuken worden hiertoe recepten bereid volgens een gevalideerde receptuur, mét of zónder het verdachte voedingsmiddel.

Patiënten met een verminderd smaak- of reukvermogen hebben soms weinig eetlust. Door smaaktests te doen, weet de dieetkok hoe een individuele patiënt mogelijk tóch is te verleiden tot eten. Dat gebeurt door de smaak van de maaltijden van die patiënt te sturen door de vijf basissmaken zoet, zuur, zout, bitter en umami extra te versterken of juist te verzwakken.

Bron: UMCG

Publicatiedatum: