Dinsdag 5 maart is de nieuwe dieet- en innovatiekeuken van het UMC Groningen officieel geopend. In het nieuwe voedingsconcept voor patiënten van het Groningse universitair ziekenhuis gaat het daarbij om het verleiden, motiveren en stimuleren van de patiënt om zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten. De dieet- en innovatiekeuken speelt daarbij een belangrijke rol. De koks bereiden er zeer specifieke voeding en nieuwe gerechten.
Naast het bereiden van maaltijden, worden in de nieuwe dieet- en innovatiekeuken verschillende tests gedaan om te bepalen wat patiënten nodig hebben of kunnen eten. Zo wordt met voedselprovocatietests door allergologen en diëtisten vastgesteld of een patiënt ergens allergisch voor is.
De patiënt eet of drinkt volgens een testschema voorzichtig een voedingsmiddel dat mogelijk een allergische reactie uitlokt. In de dieet- en innovatiekeuken worden hiertoe recepten bereid volgens een gevalideerde receptuur, mét of zónder het verdachte voedingsmiddel.
Patiënten met een verminderd smaak- of reukvermogen hebben soms weinig eetlust. Door smaaktests te doen, weet de dieetkok hoe een individuele patiënt mogelijk tóch is te verleiden tot eten. Dat gebeurt door de smaak van de maaltijden van die patiënt te sturen door de vijf basissmaken zoet, zuur, zout, bitter en umami extra te versterken of juist te verzwakken.
Bron: UMCG