Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Agronom Berries Spain:

"Ondanks minder aardbeien zijn de prijzen gezakt"

De aardbeienoogst in de Zuid-Spaanse provincie Huelva heeft zich hersteld van het dipje dat werd veroorzaakt door de regen en de hoge luchtvochtigheid in februari. "Alle telers zagen zich genoodzaakt een grote hoeveelheid fruit weg te gooien vanwege rot. Het betrof niet alleen rijpe aardbeien, maar ook onrijp fruit aan de planten", vertelt Simone Pierini van Agronom Berries Spain.

De regenval van vorige maand had een impact op de gewassen die vol fruit hingen na de hoge temperaturen van de volgens de nationale weerdienst warmste januari in Andalusië sinds 1961. Het was gemiddeld 3 graden warmer dan normaal.

"De teelt heeft zich nu redelijk hersteld, maar vorige week was er echt minder fruit beschikbaar, terwijl je dat niet zou zeggen gezien de dalende marktprijzen voor Spaanse aardbeien."

"Het dipje in de oogst viel samen met een sterke aanvoer van Italiaanse aardbeien naar de Europese supermarkten, die – het moet gezegd – goedkoper waren dan het Spaanse product. Maar dat verklaart niet volledig de situatie op de Spaanse markt, want de volumes uit Huelva waren echt niet groot. We denken dat het slechte weer in het noorden van het land de consumptie heeft beïnvloed. Het wordt nu uitkijken wat de volgende dagen brengen."

"Er zijn natuurlijk nog andere factoren die kunnen meespelen op de markt en ook elke teler heeft zijn eigen situatie qua infrastructuur, personeel en afzetkanalen, maar toch kan niemand zich onttrekken aan de huidige algemene markttendens."

"De komende dagen gaat het weer regenen. Aan de ene kant is water meer dan welkom gezien de droogtesituatie, aan de andere kant baart het ons zorgen, omdat we net de velden hebben schoongemaakt van rot en we het probleem niet opnieuw willen zien opduiken", zegt Simone, aardbeienteler bij Agronom Berries en verantwoordelijke voor de afzet van plantmateriaal van de Poolse kwekerij in de provincie Huelva.

"Mijn ervaring in de teelt is zeer positief en in de voorbije twee jaar hebben we de afzet van aardbeienplanten uit Polen in Huelva verhoogd. De telers behalen goede resultaten met de kwaliteitsplanten van Polen, waar ze een correcte ontwikkeling hebben dankzij de juiste weersomstandigheden. Volgend jaar hoop ik dat we dit succes kunnen herhalen en het portfolio van rassen kunnen uitbreiden", vertelt Simone vanuit het magazijn van Agronom Berries in de gemeente Rociana del Condado.

"Het seizoen is nog lang. Er zijn nog twee en een halve maand te gaan en het zijn de drukste maanden. We hopen dat er zich na de opbrengst- en prijsdaling een herstel inzet, zodat de sector weer aansluiting kan maken met de goede resultaten."

Voor meer informatie:
Agronom Berries Spain
Moguer (Huelva) – Spanje
Tel: +34 697 64 22 12
https://agronomberriesspain.es

Publicatiedatum: