Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Anfa (Australië)

Fingerlime: van luxefruit naar een reguliere plek in het schap

Er zijn ongeveer 70 telers van fingerlimes in Australië, variërend van kleinschalige telers met een paar honderd bomen tot grotere bedrijven met duizenden planten. De oogst werd in 2020 op ruim 100 ton geraamd. Aangezien de sector de afgelopen vier jaar snel gegroeid is, kan worden aangenomen dat dit volume ondertussen verdubbeld is. Elke boom brengt gemiddeld 8 kilo fruit voort, al hangt het wel af van het ras en de klimaatomstandigheden.

"Fingerlime is een endemische soort in het Australische regenwoud in het grensgebied van Queensland en New South Wales", zegt Jade King, voorzitster van de Australian Native Fingerlime Alliance (Anfa). "Commerciële bedrijven hebben met succes fingerlimes geteeld door heel Australië, van de tropen tot de meer gematigde klimaatregio's. Het hoofdseizoen vindt plaats van januari tot en met juni, met hier en daar wat afwijkingen naargelang de regio."
Foto: Anfa

Jade zelf heeft net geen 2.000 bomen in het subtropische Sunshine Coast, Queensland. Ze teelt drie verschillende rassen: Red Champagne, Emerald en Chartreuse.

"Er is teelt in de droge gebieden van het zuiden van Australië, maar ook in het meer gematigde Victoria. Productiviteit en oogstperiode variëren per regio. Kassen worden niet vaak gebruikt. In de juiste omstandigheden is jaarrond oogst mogelijk, maar de opbrengst is doorgaans minimaal tussen juli en december."
Foto: Anfa

Kwekerijen kunnen een 30-tal inheemse rassen leveren. Ze variëren in dikte en kleur van de schil, in smaak en kleur van de parels en in grootte van de plant en het fruit.

"Fingerlimes zijn steeds beter beschikbaar op de markt. Er vindt geleidelijk een overgang plaats van luxeproduct dat alleen te vinden is in de haute cuisine naar een reguliere plaats in het schap. Alle grote supermarktketens in Australië hebben het fruit ondertussen. Fingerlimes worden ook zowel vers als diepgevroren geëxporteerd, afhankelijk van de protocollen, naar Azië, Europa en de VS. Meer dan de helft van de Australische fingerlimes wordt in het buitenland afgezet."

Voor meer informatie:
Jade King
Anfa
gvagriculture@gmail.com

Publicatiedatum: