Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Landgard, Duitsland:

Mogelijk lagere aanvoer rabarber met Pasen

Consumenten kunnen zich nu verheugen op de eerste voorbodes van de lente in de groenten- en fruitschappen: In week 7 zijn de bij Landgard aangesloten teeltbedrijven in het westen van Duitsland begonnen met het oogsten van de eerste rabarber uit regionale teelt. De malse stelen van deze groente, die momenteel nog in beperkte hoeveelheden beschikbaar zijn, groeien in hallen of kassen bij een constante temperatuur van 15 graden. Afhankelijk van het weer begint het oogstseizoen voor vollegrondsrabarber in de regio Niederrhein en Keulen rond eind maart/begin april.

"Het exacte verloop van het seizoen wordt voornamelijk bepaald door het aantal zonuren", legt Fabio Winzen uit. Samen met zijn vader leidt de 26-jarige teler het familiebedrijf in Brüggen, waar hij voornamelijk verantwoordelijk is voor de groententeelt. "Traditioneel is de vraag naar rabarber vooral hoog in de week voor Pasen. Maar omdat de feestdag dit jaar erg vroeg valt, zal het spannend worden of er op tijd in de week voor Pasen genoeg vollegrondsproducten beschikbaar zijn."

De familie Winzen teelt rabarber op ongeveer 27 hectare in de regio Niederrhein in verwarmde kassen, folietunnels en in de vollegrond. "Onze rabarberplanten zijn de winter goed doorgekomen. Ondanks het relatief zachte weer hebben de planten de vereiste koude temperatuur bereikt. En, in tegenstelling tot sommige andere teeltbedrijven, hadden we gelukkig geen problemen met wateroverlast. Over het geheel genomen hebben we dus vertrouwen en kijken we uit naar een goed rabarberseizoen", aldus de bedrijfsleider.

Goede vraag op de versmarkt en in de sector
Naast een goede kwaliteit is een eerlijke prijs voor de producten natuurlijk ook van cruciaal belang. Rabarber is een arbeidsintensief en dus kostenintensief gewas, omdat het uitsluitend met de hand wordt geoogst. Fabio Winzen: "De vraag in de handel is echter goed en na een terugval tijdens de pandemie, heeft de sector nu ook te maken met een toegenomen vraag naar rabarber voor de sapproductie."

De bij Landgard aangesloten telers in het westen van Duitsland telen rabarber op een areaal van ongeveer 200 hectare. Het zwaartepunt van de teelt ligt in de heuvels aan de voet van de Köln-Bonner-Bucht. De vaste planten vinden daar optimale groeiomstandigheden. In mei en juni wordt er in Oost-Duitsland ook rabarber van regionale teelt geoogst. Het rabarberseizoen eindigt traditioneel op Sint-Jansdag, 24 juni.

Voor meer informatie:
www.landgard.de

Publicatiedatum: