Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oostenrijkse appelexportseizoen gestart

In Oostenrijk wordt de handel in fruit en groenten van januari tot maart traditioneel gezien als een rustige periode. De drukte rond de Kerst is voorbij en het voorjaarsseizoen - inclusief de Paashandel - laat doorgaans nog even op zich wachten. De citruscampagne loopt langzaam ten einde en vroege starters zoals aardbeien beginnen geleidelijk aan vanuit zuidelijkere regio's van Europa op het verkooppunt aan te komen (AMA rapporteerde).

De verkoop van appelen werkt echter anders. Deze komt pas echt op gang na de jaarwisseling. In de tweede helft van het boekjaar (jan.-jul.) wordt gemiddeld zo'n 25% meer aan binnenlandse appelen verkocht dan in de eerste helft.Hierbij speelt de export een belangrijke rol, zowel in het conventionele als in het biologische segment. Bij een volle oogst verlaat tot 40% van de voornamelijk uit Stiermarken afkomstige opbrengst het land. Dit jaar zal het exportpercentage, gezien een uiterst overzichtelijke oogst in 2023 (- 18% ten opzichte van 2022), waarschijnlijk aanzienlijk lager liggen.

De groothandelsafzetprijs van AMA voor binnenlandse appelen uit conventionele teelt bedroeg in januari gemiddeld 1,05 EUR/kg, een daling van 4% ten opzichte van de voorgaande maand. De prijsontwikkeling toonde binnen het gemelde assortiment een behoorlijke heterogeniteit. De AMA-voorraad voor appelen (bio. en conv.) bedroeg op 01.01.2024 een totaal van 60.442 ton. In totaal een stevige daling van 27% ten opzichte van het voorgaande jaar, maar nog steeds voldoende om aan de vraag te voldoen. Ruimte voor ongeplande extra verkopen zal er waarschijnlijk nauwelijks zijn.

Bron: AMA

Publicatiedatum: